Slovenija

Protikandidat bo zdaj svetnik

P. K.
7. 4. 2016, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Premalo ambiciozna je politika sedanjega vodstva občine, menijo v gibanju Goriška.si, zato bodo svoje vrste med "klopmi" mestnega sveta okrepili; prihaja Luka Manojlović.

STA
Arčon in Manojlovič leta 2014, v času županske 'bitke'.

Gibanje Goriška.si je nastalo prav na pobudo Manojlovića, in sicer pred lokalnimi volitvami 2014, ter postalo druga najmočnejša lista v aktualni sestavi mestnega sveta. Spomnimo, da je bil Luka Manojlović na takratnih volitvah glavni izzivalec aktualnega župana Mateja Arčona.

O ozadju menjave

Kot pojasnjujejo v gibanju, bo Manojlović v mestnem svetu nadomestil Kristino Bratož. "Do menjave prihaja na podlagi vnaprej dogovorjenega principa ekipnega delovanja v svetu, po katerem ni pomembno, kdo z liste Goriška.si sedi na sejah, temveč je v ospredju zastopanje programskih smernic in ciljev gibanj," razložijo.

STA
Utrinek iz drugega kroga lokalnih volitev 2014; volilni štab kandidata za župana Nove Gorice Luke Manojlovića.

Ob menjavi je Goriška.si v javnost posredovala tudi pismo, ki naznanja spremembo in v katerem Manojlović precej kritizira delovanje mestne občine. "Dovolj mi je županovega izmikanja, nasmeškov in obljub v objektive TV-kamer. Dovolj mi je praznih besed o 'sodelovalni' politiki, kjer ideje niso 'dobre in slabe', temveč so 'naše in vaše'."

Manjka vizija

Svoje misli nadaljuje in ob izrečenem izpostavlja predvsem potrebo po zastavitvi jasne vizije in izdelavi strategij za vsa področja, na katerih deluje mestna občina: "Kar potrebujemo, je premišljena vizija in tehten strateški razmislek, ki bo začrtal razvoj občine za deset ali dvajset let vnaprej in nam pomembno olajšal vsakodnevno sprejemanje odločitev."

STA
Manojlović bo kot svetnik ostro nastopal tudi pri uresničevanju vizije o Novi Gorici kot univerzitetnem mestu.

Kaj na to pravi župan

Matej Arčon se odziva na njegove besede, očitke. "Želim si, da bi tudi z njegovo pomočjo in pomočjo njegovih podpornikov konstruktivno in v dobrobit občanov prispevali k razvoju mestne občine. Pomembna sestavina demokracije je različnost mnenj, saj z različnimi pogledi lahko ob skupni pripravljenosti, da naredimo nekaj za razvoj, dosežemo konsenz glede glavnih razvojnih smernic v občini," poudari župan.

Dodaja, da pozdravlja njegov vstop v mestni svet ter da razume in spoštuje, da se vsaka stranka oziroma lista opredeljuje do ključnih usmeritev razvoja in projektov, zagotovo pa posamezni projekti, ki jih ocenjuje določena stranka ali lista, ne morejo predstavljati edine razvojne usmeritve občine.

STA
Prva seja za novega svetnika Manojlovića, ki je bil na lokalnih volitvah 2014 drugouvršceni županski kandidat v novogoriški občini, bo že danes.

"Žal v Goriški.si niso zaznali številnih dobrih rezultatov, ki smo jih dosegli," še poudari aktualni župan, nakar izpostavi nekatere. "Luki Manojloviću odgovarjam, naj združimo moči in prispevamo k razvoju in kvaliteti življenja v občini, saj smo zato navsezadnje bili izvoljeni".