Slovenija

Najbogatejša Slovenca trdita, da nista nikoli imela podjetja izven Evrope

STA
6. 4. 2016, 19.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Potem ko se je v minulih dneh v zvezi z razkritji Panamskih dokumentov v javnosti omenjalo tudi ustanovitelja razvijalca mobilnih aplikacij Outfit7 Sama in Izo Login, so iz omenjenega podjetja sporočili, da niti Loginova niti nihče drug v imenu Outfit7 ni nikoli sodeloval s panamsko družbo Mossack Fonseca in slovenskim svetovalnim podjetjem UPC.

Arhiv revije Manager
Najpremožnejša Slovenca Iza in Samo Login trdita, da nimata ničesar s Panamo.

V Outfit 7 poudarjajo, da zakonca Login zunaj Evrope nimata in nikoli nista imela nobenega podjetja, Outfit7 pa ima hčerinske družbe v ZDA, na Kitajskem, v Hong Kongu in Južni Koreji. Drugje jih nikoli ni imel.

Sama in Izo Login je med Slovenci, ki se pojavljajo v Panamskih dokumentih, navedla Nova24TV, omenjali pa so jih tudi nekateri drugi mediji.

Časnik Delo, ki v okviru Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ) razkriva dokumente panamske družbe Mossack Fonseca, ki je za stranke iz celega sveta ustanavljala družbe v t. i. davčnih oazah, je sicer objavil, da je v dokumentih omenjenih 74 Slovencev in 78 družb, povezanih s Slovenci.

Vodja projekta Panamski dokumenti na Delu Anuška Delić je v torek dejala, da ne bodo objavili seznama brez kakršnihkoli pojasnil. "Smo novinarji in ne aktivisti, ki bi kar objavili nek spisek. To bi bilo povsem v nasprotju s standardi in načeli novinarskega poklica," je zatrdila.

Časnik sicer od ponedeljka objavlja prispevke na temo Panamskih dokumentov in razkriva nekatera imena, ki so po oceni uredništva v javnem interesu. Do zdaj so poleg svetovalnega podjetja UPC, ki za slovenske stranke ustanavlja podjetja v davčno ugodnih jurisdikcijah, in upokojenega boksarja Dejana Zavca razkrili še ime domnevnega slovenskega "kralja steroidov" Mihaela Karnerja.

Ta je za televizijo POP TV danes zanikal, da bi sodeloval z družbama UPC in Mossack Fonseco, je pa priznal, da je imel podjetja v več davčnih oazah. Za spletne Finance je povedal, da ima podjetja registrirana na Sejšelih, ne pa v Panami in ne prek Mossack Fonsece. "Leta 2008 sem s podjetji s Sejšelov seznanil tudi Durs, ko sem dokazoval svoje premoženje," je dejal in zatrdil, da imajo te podatke vsi, tudi Delićeva.