Svet

Hrvaška vlada tik "pred infarktom"

G.G./STA
6. 4. 2016, 17.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hrvaškemu premierju Tihomirju Oreškoviću so danes v Zagrebu namerili povišan krvni tlak. Tudi večina ministrov se bojuje z visokim krvnim tlakom so pokazale današnje zdravniške meritve, ki so jih politiki opravili pred četrtkovim svetovnim dnem zdravja. Mediji so že hudomušno komentirali, da je vlada "pred infarktom".

STA
Hrvaški premier Tihomir Orešković ima visok krvni pritisk (176/103).

Oreškoviću so pred današnjo vladno sejo namerili krvni tlak 176/103, podpredsedniku vlade Božu Petrovu pa 157/97. Oreškoviću so ga zmerili celo dvakrat, a je tudi drugič pokazalo še zmeraj visoko vrednost 175/108. Novinarji so ga vprašali, ali se mu pritisk zvišuje zaradi katerega od ministrov, a se je pošalil, da ima visok pritisk samo zaradi medijev.

Začel bo telovaditi

Orešković je potem tudi na vladni seji vprašal ministra za zdravje Darija Nakića, ali je bolje imeti visok ali nizek pritisk. Minister mu je pojasnil, da je boljše imeti nizek pritisk, nakar je premier napovedal, da bo z lepšim vremenom začel telovaditi ter da bo previden tudi pri uživanju hrane.

Visok tlak so danes izmerili tudi večini ostalih ministrov, ki so podprli akcijo hrvaškega ministrstva za zdravje, s katero so želeli opozoriti na pomembnost preventive pri razkrivanju in zdravljenju kroničnih bolezni, kot sta visok tlak in sladkorna bolezen.

STA
Božo Petrov

Pritisk mu je dvignil rop na sedežu kriminalistične policije

Visok tlak sta imela ministra za finance in notranje zadeve Zdravko Marić in Vlaho Orepić, eden redkih članov hrvaške vlade z normalnim pritiskom pa je bil minister za izobraževanje Predrag Šustar.

Marić je dejal, da ne pazi preveč na prehrano, medtem ko je Orepić v šali ocenil, da verjetno naprava "ni v redu". Orepić je dodal, da bi bil njegov pritisk zagotovo nižji, če bi ga merili pred škandaloznim ropom na sedežu zagrebške kriminalistične policije.

Rekorder je Medved

Minister za gradbeništvo in prostorsko ureditev Lovro Kuščević je bil zaradi visokega pritiska presenečen, ker je pred tem, kot je dejal, na zdravniškem pregledu imel normalen pritisk 130/80.

Najvišji pritisk je imel minister za veterane Tomo Medved, ki je že drugi minister na tem položaju v novi hrvaški vladi - kar 210/105. Medved je pojasnil, da ima visok pritisk zaradi dela, a je dodal, da jemlje tudi zdravila za znižanje pritiska.

STA
Minister za zdravje Dario Nakić je kolegom pojasnil, da je bolje imeti nizek pritisk.

Hrvaški mediji pogosto poročajo o ostrih nesoglasjih v prvih mesecih delovanja desne hrvaške vlade, ki jo sestavljajo stranke Domoljubne koalicije, na čelu s HDZ, Most neodvisnih list in stranka zagrebškega župana Milana Bandića. Med drugim ji očitajo neučinkovitost, ker v parlament ne pošiljajo novih zakonskih predlogov, kot so napovedali pred volitvami.