Slovenija

Mihael Karner o davčni optimizaciji

G.G.
6. 4. 2016, 17.56
Posodobljeno: 26. 10. 2023, 15.05
Deli članek:

V panamske dokumente naj bi se ujel tudi Mihael Karner, slovenski poslovnež, ki je trn v peti ZDA. Domnevni »kralj steroidov« je v intervjuju za finance razložil, da je odpiral podjetja na Sejšelih in ne v Panami.

Arhiv Svet24
Mihael Karner pravi, da bi davke raje plačeval v Sloveniji, če bi jih država pametno porabila.

Karner je povedal, da ni nikoli uporabljal storitev zloglasne panamske odvetniške družbe Mossac Fonseca, saj se mu ni zdelo smiselno plačevati storitve, ki jih lahko opravi sam. Pravi, da je v preteklosti odprl več podjetij, prek katerih je trgoval z zdravili. Na Sejšelih naj bi jih odprl prek podjetja Ocra.com.

In zakaj je odpiral podjetja v davčnih oazah? »Če delaš v tujini, je logično, da družbo odpreš v tujini. In odpreš jo tam, kjer je najceneje. Gremo pač tja, kjer imajo najnižje davke,« pravi Karner, ki ta proces imenuje »davčna optimizacija in ne izogibanje plačilu davkov.

Ko mu je novinar Financ orisal logiko, da bi bilo za prebivalca Slovenije (in Karner živi v Ljubljani) smiselno, da plačuje davke Sloveniji, če že uporablja javne storitve (šolstvo, zdravstvo, ...), je Karner odvrnil, da bi raje pustil (več) denarja v Sloveniji, če »denar ne bi zgineval« oziroma če bi država bolj pametno ravnala z denarjem.

Za Obamo je Karner prekupčevalec z drogami

Karner, njegova žena Alenka in njegov brat Matevž so bili v ZDA marca 2010 pravnomočno obtoženi zaradi domnevnega pranja denarja, prodaje prepovedanih substanc in njihovega uvoza v ZDA.

Leta 2011 so jih aretirali v Avstriji, vendar jih po plačilu varščine do danes niso izročili ameriškim oblastem.

Maja 2013 je predsednik Barack Obama Karnerja tudi uradno označil za prekupčevalca z drogami.