Slovenija

Reševanje rudnika in mesta

Polona Krušec
6. 4. 2016, 18.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Idriji so v okviru problematike z rudnikom le stopili korak naprej – dobili so denar za najnujnejše, a se ponovno zapleta, saj ugotavljajo, da je država zanje predvidela prenizek znesek.

P.K.
Bo država pripravljena nameniti več kot 450.000 evrov, ki jih je sicer predvidela za Idrijo?

Na bančni račun Cetra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija (CUDHg), ki bo odslej pristojen za vzdrževanje rudnika in opravljanje z njim povezanega monitoringa, tako je namreč odločila Vlada RS, je konec minulega meseca le prišel del težko pričakovane vsote denarja. Ministrstvo za gospodarski razvoj je nakazalo malo več kot 91.000 od sicer vsega skupaj 450.000 evrov, ki so za rudnik namenjeni iz državnega proračuna.

Delavce čaka prezaposlitev

Kot je medijem pojasnil likvidacijski upravitelj Rudnika živega srebra (RŽS), mag. Marko Cigale, so ta denar porabili za plačila neporavnanih računov in seveda za plače delavcev. Korak, ki sledi temu, je, da celotno kadrovsko garnituro rudnika, ki je v likvidaciji, prezaposlijo, in sicer na CUDHg, kar naj bi se zgodilo še ta mesec. Potem pa sledijo pogajanja za več denarja.

Če nakazila ne bi bilo ali bi denar prišel pozneje, bi bila zelo resno ogrožena varnost Idrije, saj brez finančnih sredstev ni vzdrževanja rovov in črpanja vode iz njih, to za rudniško mesto lahko pomeni neposredno nevarnost – prišlo bi lahko do ugrezanja mesta.

Koliko bi potrebovali

P.K.
Idrijski župan Bojan Sever: "Kot kaže, bo center za upravljanje z dediščino potreboval precej več, kot je zanj predvidela država."

Idrijčani so si na račun nakazila in odločitve vlade o upravljalcu rudnika le nekoliko oddahnili, a ne še povsem, saj je jasno, da bo predvideni znesek, 450.000 evrov, prenizek za izpolnjevanje vseh nalog CUDHg.

Idrijski župan Bojan Sever pravi, da bi po zdajšnjih ocenah država morala zagotovi več. »Vsaj 700.000 evrov bi, kot zdaj kaže, CUDHg potreboval, da bi normalno delal,« pojasni. Sicer pa bo točna višina zneska za nemotene aktivnosti centra znana po tem, ko se zaključi priprava programa dela CUDHg. Prav ta čas ga sestavlja direktor centra Jože Žižek.

Kaj pa topilnica?

Poraja se tudi vprašanje, kako bo z obnovo topilnice. Norveški mehanizem je zanjo namenil dva milijona evrov, vendar denar pride le, če se obnova konča do letošnjega oktobra. »Menim, da ni še nič zamujenega, da je obnova do roka možna, če bo le država zdaj dobro zastavila projekt,« še pojasni župan Sever.