Slovenija

Obsojenci delali precej po domače

Joži Sinur
7. 4. 2016, 18.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poslovanje vlade, pravosodnega ministrstva in Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij ter Javnega gospodarskega zavoda Pohorje Mirna je bilo neučinkovito.

Mojca Žnidaršič, Dolenjski list
Zaporniki v proizvodnih prostorih, ko so izražali solidarnost s stavkajočimi zaposlenimi v JGZ Pohorje.

Poslovanje vlade, ministrstva za pravosodje in republiške Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) pri organiziranju dela obsojencev in gospodarskih dejavnosti je bilo neučinkovito, v nedavno objavljenem revizijskem poročilu ugotavlja računsko sodišče. Podobno so kot neučinkovito označili tudi poslovanje Javnega gospodarskega zavoda (JGZ) Pohorje Mirna.

Računsko sodišče je pod drobnogled vzelo poslovanje v letih 2012 in 2013. Spomnimo: JGZ Pohorje Mirna so ustanovili, da bi zagotovili možnosti dela zaprtih oseb v zaporih na Dobu, po izločitvi industrijskega dela ter prodaji premičnin in oddaji nepremičnin JGZ nemškemu podjetje JMW Fire proti koncu leta 2013 pa je zavod opravljal le dejavnost kmetijske proizvodnje, ki jo je nato prevzel JGZ Kozjak. Sredi julija 2014 je vlada sprejela tudi sklep o likvidaciji podjetja JGZ Pohorje Mirna.

Ostale neporavnane obveznosti

Kot med drugim ugotavljajo v revizijskem poročilu, vlada, ministrstvo in URSIKS niso zagotovili pravnih in drugih podlag za zagotavljanje ustrezne organizacije dela obsojencev in izvajanja gospodarskih dejavnosti. Odločitev vlade na predlog pravosodnega ministrstva in URSIKS o izločitvi industrijskega dela poslovanja iz podjetja Pohorje Mirna s prodajo premičnega premoženja in z oddajo proizvodnih prostorov v najem zaradi insolventnega stanja tega podjetja pa je računsko sodišče označilo kot neustrezno.

Po izločitvi industrijske dejavnosti so na JGZ Pohorje Mirna tudi ostale neporavnane obveznosti, ki jih z opravljanjem kmetijske dejavnosti ni bilo mogoče poravnati, ugotavljajo. Vlada, ministrstvo in URSIKS prav tako niso vzpostavili pogojev za opravljanje ter nadziranje poslovanja in zadolževanja javnih gospodarskih zavodov, ki izvajajo dejavnost organiziranja dela obsojencev, zato nadzora tudi niso izvajali.

Tudi poslovanje JGZ Pohorje Mirna na področju organiziranja dela zaposlenih in obsojencev, določanja in izplačevanja plač oziroma nagrad, naročanja materiala, prodaje proizvodov, upravljanja z osnovnimi sredstvi in sredstvi v upravljanju, zadolževanja in prestrukturiranja je računsko sodišče označilo kot neučinkovito.

Zahtevajo odzivna poročila

Kot med drugim ugotavljajo, so trem zaposlenim obračunali in izplačali del plače iz naslova povečanega obsega dela brez izdaje sklepa o povečanem obsegu dela. Za štiri obsojence, ki so bili na prestajanju zaporne kazni na Dobu in so opravljali dela pri zunanjih izvajalcih, niso sklenili pogodb z zunanjimi izvajalci. Tudi nabava materiala se ni izvajala po postopkih javnega naročanja, je mogoče brati v revizijskem poročilu, med drugim pa tudi ugotavljajo, da so zaradi reševanja likvidnostnih težav brez soglasja upravnega odbora, ustanovitelja in ministrstva za finance sklenili nove posojilne pogodbe, s katerimi se je podjetje dodatno zadolžilo za 758 tisoč evrov.

Računsko sodišče od vlade in URSIKS zdaj zahteva predložitev odzivnih poročil, v katerih morata izkazati popravljalne ukrepe za odpravo ugotovljenih nesmotrnosti v poslovanju, podalo jima je tudi več priporočil.