Slovenija

Ljudmilo mučita Janša in Janković

Simon Rosc
7. 4. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ljudmila Novak je v preteklih letih že uspešno prestala številne bitke, ki si jih je odprla predvsem na desnem političnem polu. Uspelo ji je izstreliti satelit stranke iz primeža Janševe SDS, zdaj se od nje cepi še bolj očitno. A to ni edina fronta, ki jo ima odprto.

Ljudmila Novak si upa odpirati nove fronte, predvsem na političnem terenu, kjer pridobiva na priljubljenosti.

Poglejmo nekaj let nazaj. Takrat se je Nova Slovenija odločila, da ne bo več capljala za Slovensko demokratsko stranko, temveč da si želi svoje politike, svojega mesta pod domačim soncem, brez kakršnekoli sence Janševe politike. Seveda je to takrat v prostorih SDS na Trstenjakovi 8 v Ljubljani povzročilo histeričen smeh, češ da to pomeni propad te majhne krščanske stranke.

Nikola Miljković
Ljubljanski župan Zoran Janković bo na javni dražbi prodajal poslovne prostore, v katerih ima zdaj sedež NSi.

A toliko, kot so se takrat smejali, jih zdaj skrbi. Predsednica Nove Slovenije namreč nastopa vse bolj suvereno in vse kaže, da z Janšo odpira nove in nove fronte ter se od njega vse bolj oddaljuje. A bo poleg političnih težav morala kaj kmalu reševati še drugo težavo, ki jo je tej krščanski stranki zakuhal ljubljanski župan Zoran Janković.

Izžvižgana od peščice

V soboto je v Ljubljani potekalo zborovanje V obrambo Slovenije. Glavni organizator shoda politične desnice je bila stranka SDS, pri čemer, kot smo izvedeli, kljub sodelovanju strank NSi in SLS ter drugih združenj pri vsem skupaj ni puščala veliko odprtega prostora, temveč je večino prireditve vzela v svoje roke. A bolj kot nastop Janše je iz povprečja štrlel nastop Ljudmile Novak. Predsednica NSi je pozvala k "normalni Sloveniji", sočutju, odpuščanju in vključevanju. Slovenska kultura je po njenih besedah močno prežeta s krščansko tradicijo, ki je tudi temelj Evrope in demokracije, ena od vrednosti krščanstva pa je odpuščanje. To je tudi tisto, česar po mnenju Novakove nismo dosegli. "Zamere nas utesnjujejo in begajo, to pa povzroča ječo za človeka,« je dodala. Pozvala je k sočutju do beguncev in dejala, da je treba najprej pomagati tam, kjer so ti ljudje doma, mi pa moramo pomagati človeku, se boriti proti zlu in terorizmu. Vpitje in žvižgi pa so za trenutek prekinili njen poziv k "bolj demokratični desnici". K desnici, ki bo spoštovala argumente, spoštovala drugačna mnenja in si ne bo metala polen pod noge.

Nahujskani posamezniki?

Kdo bi si mislil, da bo v demokraciji v 21. stoletju političarka, ki poziva k večji demokraciji, požela neodobravanje? Pa vendar se je zgodilo točno to. Sicer je bilo na shodu vsega dva tisoč ljudi in le nekaj izmed njih, menda največjih privržencev Janeza Janše, je Novakovi namenilo negativne žvižge. Iz hodnikov SDS je celo slišati, da so posameznike med ljudstvom pred začetkom prireditve nahujskali k neodobravanju predsednice NSi, ker politika te zelo moti njihovega predsednika. Čeprav je Novakova takšen odziv pričakovala, saj je negativno nastrojenost zaznala, še preden je stopila na oder, je vendarle povedala tisto, kar je mislila – iskreno in iz srca­, in doživela buren, a pozitiven odziv večine, kot je dejala sama. 

STA
V SDS vračajo žogico koaliciji.

Janković prodaja prostore NSI

Poleg političnih front pa se Ljudmila Novak sooča še z drugimi bitkami. Med njimi ima eno trenutno odprto z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

Dražba prostorov na Cankarjevi 11. bo 21. aprila.

Gre sicer za povsem legitimno odločitev Mestne občine Ljubljana, da proda poslovne prostore, ki jih ima trenutno v najemu Nova Slovenija na Cankarjevi 11 v Ljubljani, a kolobocija s selitvijo otežuje delo stranke.

MOL bo 206 kvadratnih metrov velike prostore prodajala na javni dražbi 21. aprila, izklicno eno zanje pa so nastavili pri 357.700 evrih.