Svet

Šešljevi privrženci v Srebrenici izzivali Bošnjake

K.M./STA
31. 3. 2016, 21.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Privrženci vodje srbskih radikalcev Vojislava Šešlja so na vzhodu BiH bučno proslavili oprostilno razsodbo haaškega sodišča. Pri tem so izzivali Bošnjake, ki so se vrnili v Srebrenico, češ da bodo znova klali.

STA
Šešljevi pristaši so Srebreničane provocirali, medtem ko je v bližnjem spominskem centru Potočari potekala spominska slovesnost.

Kot poročajo lokalni mediji, se je kolona vozil z zastavami Srbske radikalne stranke, ki jo vodi Šešelj, peljala po cesti med Bratuncem in Srebrenico, nato pa ob hupanju krožila po središču Srebrenice.

Ob tem so grozili prebivalcem, kar je potrdil tudi župan Srebrenice Ćamil Duraković. Kot je pojasnil za medijsko mrežo Al Jazeera, so med drugim vzklikali, da bodo znova klali, policija pa je vse le nemo opazovala.

Šešljevi pristaši so Srebreničane provocirali, medtem ko je v bližnjem spominskem centru Potočari potekala spominska slovesnost ob 13. obletnici kolektivnega pokopa prvih 600 žrtev genocida v Srebrenici. Tam so sile bosanskih Srbov leta 1995 ubile okoli 8000 Bošnjakov.