Svet

ZDA in Kitajska bosta pariški podnebni dogovor podpisali med prvimi

STA
31. 3. 2016, 21.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

ZDA in Kitajska sta se dogovorili, da bosta podnebni dogovor iz Pariza podpisali že prvi možen dan, 22. aprila, je sporočila Bela hiša. Do te napovedi je prišlo po srečanju predsednikov ZDA Baracka Obame in Kitajske Xi Jinpinga ob robu jedrskega vrha.

Profimedia
Barack Obama in Xi Jinping

Obama in Xi sta pozvala tudi druge države, naj sledijo zgledu ZDA in Kitajske in kar najhitreje pristopijo k podpisu sporazuma, ki je bil sklenjen sredi decembra na podnebni konferenci v Parizu.

22. aprila bo sicer prvi možen dan za podpis tega sporazuma. V New Yorku bodo za to priložnost pripravili tudi posebno slovesnost in veliko držav je že napovedalo udeležbo na visoki ravni. Tudi Slovenija bo zastopana, udeležbo je napovedal premier Miro Cerar.

Sporazum naj bi sicer začel veljati, ko ga bo ratificiralo najmanj 55 držav, ki so odgovorne za skupno najmanj 55 odstotkov globalnih izpustov toplogrednih plinov. Obamov svetovalec Brian Deese je že ocenil, da bo podpora obeh velesil sprožila novo dinamiko in da bo pripomogla k temu, da bo začel podnebni sporazum čim prej veljati.

Pariški podnebni sporazum določa omejitev dviga globalne temperature za največ dve stopinji Celzija do konca stoletja, z željo približati se 1,5 stopinje. Učinkovati naj bi začel leta 2020.