Svet

Šešelj oproščen, pohvalil je haaška sodnika

J.P./STA
31. 3. 2016, 11.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Haaško sodišče je danes predsednika Srbske radikalne stranke Vojislava Šešlja oprostilo v vseh devetih točkah obtožnice, v katerih je bil obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993.

STA
Vojislav Šešelj

"Vojislav Šešelj je svoboden človek!" se je glasila izreka sodbe predsedujočega sodnika Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Jeana Clauda Antonettija.

Sodišče je Šešlju sodbo izreklo v njegovi odsotnosti, saj so ga pred letom in pol zaradi slabega zdravja pogojno izpustili na prostost, prostovoljno vrnitev v Haag na izrek sodbe pa je zavrnil. Tožilstvo je sicer zahtevalo 28 let zaporne kazni.

Devet točk obtožnice

Obtožnica je vsebovala devet točk, v katerih so 62-letnemu Vojislavu Šešlju pripisovali odgovornost za zločine proti človečnosti in kršitve ženevske konvencije v BiH in na Hrvaškem. Posebej so omenjali množične pokole na Ovčari pri Vukovarju in v Voćinu na Hrvaškem, kot tudi pregon Hrvatov iz vasi Hrtkovci v Vojvodini ter zločine v Zvorniku, Mostarju in Sarajevu, ki naj bi jih zagrešili Šešljevi četniki.

Tožilstvo Šešlja bremeni pregona več deset tisoč ljudi, ter odgovornost za smrt več kot 900 mrtvih.

Šešelj je na novinarski konferenci v Beogradu neposredno po objavi razsodbe v Haagu dejal, da je od vsega začetka vedel, da mu ne bodo mogli dokazati nobenega zločina, zato je takšna razsodba edina mogoča, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vodja srbskih radikalov je še izrazil obžalovanje, ker "njegovi prijatelji Milan Martić, general Zdravko Tolimir, Radovan Karadžić in mnogi drugi" v sodnem svetu niso imeli sodnikov, ki bi bili častni in pošteni, saj bi bili v tem primeru tudi oni na svobodi.

Šešelj je dejal, da ideja velike Srbije ostaja močna. "S svojim političnim delovanjem sem doprinesel k njej, ampak ta ideja je nesmrtna," je dejal.

Sodišče opozorilo na nedoslednosti

Sodišče je opozorilo na nekatera neskladja pisnih izjav, ki jih je predložilo tožilstvo, z izjavami prič na pričanjih. Opozorili so tudi, da je tožilstvo nedosledno uporabljalo besede, kot sta nasilje in zločin. Vojna je sama po sebi nasilna, nasilje pa ni nujno sinonim za zločin, je opozoril predsedujoči. Po njegovem mnenju je tožilstvo vsa očitana dejanja označilo za del pregona z istimi kvalifikacijami. 

Tožilstvu po mnenju sodišča ni uspelo posredovati dovolj  dokazov, da bi lahko odločali glede odgovornsti za zločine proti človeštvu. Prav tako ni uspelo dokazati direktne povezave Šešlja s srbskimi milicami.

Izrekel se je za nedolžnega 

Šešelj se je na vse obtožbe izrekel za nedolžnega in dejal, da so politični konstrukt. Med postopkom se je zastopal sam. Dejal je, da vojaki, ki so novačili, niso bili pod njegovim vodstvom, saj so bili del jugoslovanske vojske in so imeli svoje poveljnike, ali pa so odgovarjali regionalnim poveljnikom.

Odzivi na oprostitev Šešlja 

Predsednik hrvaške vlade Tihomir Orešković je danes med obiskom v Vukovarju ocenil, da je oprostilna sodba Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije v primeru predsednika Srbske radikalne stranke Vojislava Šešlja sramotna ter da predstavlja poraz haaškega tožilstva.

"Danes sem v Vukovarju, v katerem je Šešelj delal zlo, nikoli pa se ni pokesal. Zažigal je zastave Hrvaške in Evropske unije. Žal je haaško sodišče povedalo svoje. Upam, da se bo tudi Srbija odzvala ter da bomo videli prave odločitve in obnašanje naših sosedov," je izjavil Orešković, ki je v Vukovarju obiskal spominsko območje na Ovčari, kjer so srbski vojaki zagrešili množične zločine proti Hrvatom.

Na novinarsko vprašanje, ali bo sodba Šešlju vplivala na obnašanje Hrvaške do približevanja Srbije EU, je odgovoril, da se ni nič spremenilo, ker so pogoji za vse države kandidatke jasni.

"Tako kot je Hrvaška morala izpolniti pogoje, jih bodo morali tudi oni. Upam, da bodo šli v pravo smer," je dodal.

Prejšnji hrvaški minister za veterane Predrag Matić pa je neposredno po objavi današnje odločitve haaškega sodišča za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 izjavil, da je v šoku.

"Lahko takoj rečem, da gre za še en dokaz, da pravo in pravičnost pogosto nista isto. To je klofuta žrtvam hujskaške politike Šešlja, ki tega nikoli ni skrival," je dejal Matić, ki je po zasedbi Vukovarja devet mesecev preživel v koncentracijskih taboriščih za hrvaške ujetnike v Srbiji.

"Ne glede na današnjo sodbo mi vemo, kdo je Šešelj", je še povedal.

V Srbski radikalni stranki slavijo. Pričakujejo, da jim bo narasla priljubljenost – ocenjujejo, da za 20 odstotkov.

V občini Zemun, v kateri so običajno prejeli največ glasov, so novico pozdravili s praznovanjem. Iz kavarn so odmevali aplavzi, na ulicah so pokale petarde.

Podpredsednik srbskega državnega zbora Nenad Stevandić je oprostilna sodba dokazilo, da je pravica počasna, a dosegljiva.

Haaško tožilstvo bo preučilo možnost pritožbe na sodbo Šešlju

Tožilstvo haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je sporočilo, da je "vzelo na znanje" današnjo oprostilno sodbo srbskemu radikalcu Vojislavu Šešlju in da bo preučilo, ali obstaja osnova za pritožbo.

Glavni haaški tožilec Serge Brammertz je v prvem odzivu na današnjo razsodbo dejal, da bodo žrtve zločinov med vojnami na Balkanu razočarane, ker je bil Šešelj oproščen po vseh točkah obtožnice. Vendar pa bo tožilstvo zdaj pozorno preučilo razsodbo, ali obstajajo temelji za pritožbo, je zagotovil.

Tožilstvo je spomnilo še, da so izdane obtožnice in zaporni nalogi za še tri Šešljeve sodelavce, med njimi tudi za dva člana njegove ekipe branilcev, ker da so grozili, zastraševali in poskušali podkupiti priče tožilstva. Poleg tega je bil Šešelj trikrat obsojen zaradi nespoštovanja sodišča zaradi razkrivanja identitete prič, je še spomnilo tožilstvo.