Svet

Brat trenutno najbolj iskanega terorista je Belgijo zastopal na svetovnih prvenstvih

M.J.
23. 3. 2016, 14.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Brat trenutno najbolj iskanega belgijskega terorista je vrhunski športnik z več medaljami. Ta je svojo državo ponosno predstavljal na največjih svetovnih tekmovanjih v teakwondoju.

Facebook
Mourad Laachraoui je Belgijo zastopal na svetovnih tekmovanjih v teakwondoju.

Najim Laachraoui, 'moški v belem', ki so ga kamere posnele med hojo po bruseljskem letališču Zaventem skupaj z samomorilskima napadalcema Ibrahimom in Khalidom El Bakraouijem, je mlajši brat Mourada Laachraouija, ki je Belgijo zastopal na svetovnih tekmovanjih v teakwondoju.

Mourad se je distanciral od svojega mlajšega brata Najima, družina, ki ima maroške korenine, pa je globoko osramočena in zgrožena nad njegovim fanatičnim dejanjem.

Družinski člani so bili kmalu po terorističnih napadih v Parizu zaslišani, vendar so kakršnokoli vpletenost s skrajnim islamizmom zanikali. Najim, eden izmed šestih otrok, pa naj bi bil vpleten v izdelavo bombe.

Njegov oče je policiji dejal, da je sina prepoznal kot enega izmed pobeglih teroristov in dejal: »V zadnjih treh letih se nam niti enkrat ni oglasil.« Mama pa je dodala, da se sramujejo Najima in da bi lahko njegovo teroristično delovanje uničilo Mouradovo športno kariero.

29-letni Mourad je na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji v kategoriji do 54 kg osvojil srebrno medaljo. To je že tretja srebrna medalja elektroinženirja, ki jo je osvojil za Belgijo, pred tem pa je osvojil že nekaj bronastih medalj.

Svoje športne dosežke in fotografije redno objavlja na družbenih omrežjih, med njimi tudi fotografije s potovanja v Dubaj in Izrael.

Mlajši brat Najim, pa velja za ISIS-ovega strokovnjaka za eksploziv in tudi glavnega pomočnika pri napadih, ki so ubili najmanj 34, ranili pa 250 ljudi. Laachraoui je osumljen priprave samomorilskih jopičev za napade v Bruslju, kot tudi za napade v Parizu. Trenutno je na begu, potem ko je na letališču pustil kovček poln razstreliva. Iz terminala je mirno odkorakal, le 79 minut kasneje pa je prišlo do eksplozije na metro postaji Maelbeek, kjer je bilo ubiti 20 ljudi. Trenutno še ni znano, ali je prav on tisti samomorilec, ki se je tam razstrelil.

YouTube
29-letni Mourad je na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji v kategoriji do 54 kg osvojil srebrno medaljo.