Svet

Trojica načrtovala napade na nemške ustanove

M.J./STA
23. 3. 2016, 13.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Turčiji so v torek aretirali tri moške - Turka, Iračana in Sirca - ki so osumljeni, da so načrtovali napade na nemška diplomatska predstavništva in šole v državi. Omenjene ustanove so minuli teden zaprli zaradi teroristične grožnje. Zaradi morebitne teroristične grožnje je medtem danes Nizozemska zaprla svoj konzulat v Istanbulu.

Reuters
Iz Ankare so sporočili, da so na meji s Sirijo aretirali deset domnevnih pripadnikov IS.

Trojico so aretirali v Istanbulu na podlagi podatkov turške in nemške obveščevalne službe. Aretirani naj bi bili člani celice skrajne skupine Islamska država (IS).

Nemčija je minuli četrtek zaprla svoje veleposlaništvo v Ankari, konzulat v Istanbulu ter šoli v obeh mestih. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je takrat dejal, da obstajajo "zelo resni dokazi" o načrtovanju napadov na te ustanove. Turške oblasti so ukrep kritizirale kot neupravičenega.

Dva dni kasneje se je na prometni ulici v Istanbulu razstrelil domnevni član IS, turški državljan. Umrli so trije Izraelci in iranski državljan, več deset ljudi je bilo ranjenih.

Za zaprtje svojega konzulata v Istanbulu se je danes odločila tudi Nizozemska. Kot so sporočili z nizozemskega zunanjega ministrstva, so konzulat začasno zaprli zaradi " morebitne teroristične grožnje". Vse Nizozemce je ministrstvo tudi pozvalo, naj ne hodijo blizu konzulata in naj pozorno spremljajo dogajanje.

Reuters
Prizorišče bombnega napada, v katerem se je prometni ulici v Istanbulu razstrelil domnevni član IS.

Ankara je poleg tega danes še sporočila, da so na meji s Sirijo aretirali deset domnevnih pripadnikov IS. Eden od aretiranih je imel pri sebi samomorilski telovnik.

IS je prevzel odgovornost za štiri od šestih bombnih napadov v Turčiji v zadnjih osmih mesecih. Za ostala dva je odgovornost prevzela radikalna kurdska skupina, povezana s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK).