Slovenija

Rdeče jope namesto pisarniškega materiala

M.J./STA
23. 3. 2016, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na občini Ruše so po zapisih v lokalnih medijih tudi sami preverili kodne številke iz predračuna in dobavnice materiala za svetniško skupino SD, pod katere je bila podpisana vodja svetniške skupine in podpredsednica državnega zbora Bojana Muršič, in ugotovili, da gre za rdeče ženske in moške jope iz flisa.

vini.si
Muršičeva naj bi naročala pisarniški material, dejansko pa je prejela rdeče flis jope.

Ker je tako na naročilnici kot na dobavnici pod dvema domnevno spornima kodama zapisano, da gre za pisarniški in potrošni material, so na občini pisno pozvali Muršičevo in družbo Vini, naj pojasnita, kaj je bila vsebina naročila pod omenjenimi kodami.

Kot so pojasnili v uradu župana Uroša Razpeta, se občina s podjetjem ni dogovarjala o vsebini naročila, so pa potrdili, da so pri predlogu naročila, ki ga je podala Muršičeva, preklicali naročilo 30 vezenj logotipa SD.

Naročilo je tako po dosedanjih podatkih vsebovalo enkrat po 13 in enkrat po 17 kosov pisarniškega in potrošnega materiala, s kodami, ki sicer pripadajo flis jopam, ter 500 kosov pisarniškega in potrošnega materiala, za katere so ugotovili, da gre za pisala, ter prav toliko naročil tiska. Ob tem so poudarili, da paketa na občini niso prevzeli, saj je bil dostavljen neposredno Muršičevi.

Dodatnih pojasnil ne dejejo
Kljub dodatnemu telefonskemu klicu na sedež podjetja informacij od njih o vsebini paketa doslej niso prejeli, saj tam pojasnjujejo, da čakajo na direktorja. Tudi Muršičeva jim za zdaj vsebine naročila ni natančno predstavila, jim je pa sporočila, da je družbo Vini zaprosila za specifikacijo naročenega pisarniškega materiala, to pa bo takoj po prejemu posredovala občini.

Svetniške skupine za svoje delo iz proračuna prejmejo sredstva glede na svojo velikost, vendar so na ruški občini pojasnili, da tega denarja ne morejo porabiti po lastni želji, pač pa možnosti porabe denarja določa pravilnik, ki pa nakupa jopic ne predvideva. Denar lahko svetniki porabijo za nakup pisarniškega in potrošnega materiala, plačilo potnih, poštnih, telefonskih in internetnih stroškov, stroškov fotokopiranja in tiskarskih storitev ter časopisov in strokovne literature.

Ob tem lahko s proračunskim denarjem pokrijejo še stroške dodatne strokovne pomoči in svetovanj, ki so povezana z delom občinskega sveta, stroške seminarjev, konferenc in simpozijev, neposredno povezanih z delom občinskega sveta, ter nekatere reprezentančne stroške.

Muršičeva je preko Facebooka zavrnila navedbe portala, ki jih je označila za zavajanje in veliko laž. Kot je zapisala, je svetniška skupina SD novembra naročila pisarniški material za potrebe svojega delovanja.

Ali so jope naročili namerno?
Lokalni spletni portal je med preiskovanjem, za kaj občinski svetniki v Rušah porabljajo denar, ki ga iz proračuna dobijo za delovanje, naletel na naročilnico, pod katero je podpisana Muršičeva, ki naj bi naročala pisarniški material, dejansko pa prejela rdeče flis jope.

Na prošnjo za dodatna pojasnila so namesto poslanke odgovorili iz službe za odnose z javnostjo poslanske skupine SD. Kot so v kratkem odgovoru zapisali, je njihova svetniška skupina občini Ruše predložila predračun za nabavo pisarniškega materiala, na podlagi predračuna pa je občina na dobavitelja posredovala naročilo za nabavo. Vztrajajo, da gre za pisarniški material, kar da je razvidno tudi iz dobavnice, račun za pisarniški material pa je občina tudi poravnala.