Svet

Srbija ne želi biti "zbirni center za begunce"

STA
8. 3. 2016, 20.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Srbsko notranje ministrstvo je danes sporočilo, da bo Srbija po odločitvi Slovenije o zaprtju t. i. balkanske migrantske poti vse ukrepe glede migrantov usklajevala z Evropsko unijo in jih recipročno izvajala na svoji južni in vzhodni meji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po navedbah srbskega ministrstva je Hrvaška obvestila Srbijo, da bo Slovenija opolnoči začela izvajati nov režim vstopanja v schengensko območje in ne bo sprejemala migrantov brez veljavnih vizumov in potnih listov.

"S tem se praktično zapira balkanska pot. V luči novega režima, ki ga je sprejela članica EU (Slovenija), Srbija ne more dopustiti, da postane zbirni center za begunce, tako da bo vse ukrepe usklajevala z Evropsko unijo in jih recipročno izvajala na svoji južni in vzhodni meji z Makedonijo in Bolgarijo," so sporočili s srbskega notranjega ministrstva.

Slovensko ministrstvo za notranje zadeve je danes sporočilo, da slovenska policija od polnoči ne bo več izvajala določb skupne izjave, ki je bila podpisana na sestanku v Zagrebu.

V Slovenijo bodo tako lahko vstopali tujci, ki izpolnjujejo pogoje za vstop v državo, osebe, ki izrazijo namero vložiti prošnjo za mednarodno zaščito v Sloveniji, in posamezniki, pri katerih se bo na podlagi individualne obravnave dovolil vstop iz humanitarnih razlogov.

Slovenska policija je o tem že obvestila policije držav na zahodnobalkanski poti, o tem pa sta se danes pogovarjala tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar s kolegoma iz Avstrije in Hrvaške.