Svet

Volkswagnu se ne piše dobro

sta
8. 3. 2016, 16.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Preiskava okoljskega škandala v Volkswagnu se širi. Potem, ko so dopoldne nemški tožilci sporočili, da se je število osumljencev s prvotnih šest povzpelo na 17.

Facebook
Okoljski škandal v Volkswagnu pod drobnogled vzeli tudi francoski tožilci

To so popoldne potrdili viri blizu francoskega tožilstva, da so preiskavo goljufanja z vrednostmi emisij že februarja začeli tudi v Franciji. Preiskava francoskih tožilcev se nanaša na avtomobile, prodane v Franciji. Vodja oddelka za preiskavo goljufij Nathalie Homobono pa je že v ponedeljek dejala, da je Volkswagen naklepno zavajal.

Zaradi tega Volkswagen poleg še nepoznanega obsega kazni v vrsti držav čaka še pravo morje tožb, predvsem v ZDA in Nemčiji, kjer se jim obeta napad jeznih lastnikov avtomobilov in lastnikov delnic, ki so od septembra izgubili pravo premoženje.

Nemški velikan iz Wolfsburga, ki se je želel povzpeti na vrh lestvice svetovnih proizvajalcev avtomobilov, se spopada z največjo krizo v svoji zgodovini. Lani jeseni so namreč razkrili, da so v 11 milijonov vozil po svetu namestili programsko opremo za goljufanje na okoljskih testih.