Ta pri novorojenčkih povzroča mikrocefalijo ter nevrološka obolenja pri odraslih. Izsledki so objavljeni v ugledni medicinski reviji The Lancet.

15-letno dekle, ki so ji januarja diagnosticirali akutni mielitis, je imela v cerebrospinalni tekočini - tekočini, ki obdaja hrbtenjačo -, krvi in urinu visok delež virusa zika, je povedala Annie Lannuzel iz univerzitetnega bolnišničnega centra v Guadalupeju v Karibih.
Najstnico so sprejeli v bolnišnico ob delni paralizi, imela je tudi šibke okončine in močne bolečine. Devet dni potem, ko so se pri dekletu pojavili ti sindromi, so zdravniki v njeni krvi, hrbtenjači in urinu odkrili visoko raven virusa zika, so sporočili s francoskega inštituta za medicinske raziskave Inserm. Dekličino zdravstveno stanje se je odtlej izboljšalo in ni več v nevarnosti, so še sporočili.

"Prisotnost virusa v cerebrospinalni tekočini naše pacientke z akutnim mielitisom kaže, da je virus nevrotropen", da torej napada živčni sistem, je še povedala Lannuzelova. Kot je še dodala: "Moje sporočilo je, da zika ne vpliva le na nosečnice in ni nujno neškodljiva."

"Gre za prvi primer povezave med mielitisom in virusom, ki pustoši po Latinski Ameriki in Karibskih otokih," je povedala Lannuzelova. Zika pri novorojenčkih povzroča mikrocefalijo, ki se odraža v neobičajno majhni glavi in možganih. Pri odraslih se pojavijo blagi simptomi, kot so nizka vročina, glavoboli in bolečine v sklepih, a hitro širjenje virusa povzroča skrbi zaradi opaženih povezav z več resnimi zdravstvenimi stanji.

Znanstveniki so sicer že potrdili tudi, da lahko virus zika poleg hudih okvar možganov pri novorojenčkih povzroči nevarno nevrološko motnjo, Guillain-Barrejev sindrom. Gre za redko bolezen, ko imunski sistem v odzivu na bakterijsko ali virusno okužbo napade dele živčnega sistema, ki nadzirajo moč mišic. Bolezen vodi v šibkost mišic rok in nog oz. v ohromitve, v hudih primerih pa tudi v težave z dihanjem, zaradi katerih je potrebna oskrba v intenzivni negi.