Svet

Po 43-ih letih iz zapora; najprej bo obiskal grob svoje matere

STA
20. 2. 2016, 08.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V petek je po 43 letih ugledal luč svobode 69-letni Albert Woodfox, član tako imenovane trojice iz Angole, to je treh temnopoltih zapornikov, ki so jih južnjaške oblasti zaradi aktivizma držale dolga leta v samicah enega najbolj zloglasnih zaporov na svetu Angole v Louisiani.

STA

Woodfox je dejal, da gre najprej obiskat grob svoje matere, ki je umrla, ko je bil zaprt, oblasti pa mu niso dovolile udeležbe na pogrebu. Izpuščen bi moral biti že junija lani, vendar se je tožilstvo Louisiane pritožilo na odločitev zveznega sodnika in prizivno sodišče mu je dalo prav.

Sodnik je prepovedal še tretji sodni proces proti Woodfoxu zaradi umora zaporniškega paznika v Angoli, potem ko sta bili dve obsodbi razveljavljeni. Woodfox je bil v zaporu zaradi oboroženega ropa in napada, leta 1972 pa naj bi pomagal ubiti paznika v Angoli. Kronska priča proti njemu je bil serijski posiljevalec in morilec, ki je za nagrado od guvernerja Louisiane dobil pomilostitev.

Posiljevalec je umrl pred drugim sojenjem, ko je porota upoštevala le eno stran in tudi ta obsodba je bila kasneje razveljavljena. Tožilci so se nato še tretjič spravili na Woodfoxa. V petek je dejal, da je odnehal z bojem in ni priznal ne zanikal krivde na uradnem zaslišanju, nakar je bil izpuščen.

Prestar in preveč bolan

Odškodnine za to ne bo dobil, vendar pa je dejal, da je prestar in preveč bolan, da bi vztrajal v zaporu. Angola je bila v 70. letih prejšnjega stoletja grozljiv kraj, kjer so pazniki zlorabljali zapornike.

Poleg Woodfoxa je bil član trojice še Herman Wallace, ki je oktobra 2013 umrl na svobodi, ker je bila tudi njegova obsodba za umor paznika razveljavljena. Robert King pa je bil izpuščen leta 2001 po razveljavitvi obsodbe za umor zapornika.

Vsi trije so desetletja ždeli v samicah, ker so bili pripadniki militantnega gibanja temnopoltih Črni panterji in oblasti so se bale, da bodo s svojim aktivizmom okužili druge zapornike.