Slovenija

Občani razburjeni in razočarani: 'Samo to še rabimo, da dobimo v naše okolje begunce'

Gabrijel Toplak
20. 2. 2016, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Lenarški svetniki so soglasno ocenili, da objekt ni primeren za namestitev beguncev, lokacija v bližini avtoceste in jezera Komarnik pa je prej za šport in rekreacijo.

Gabrijel Toplak
Nekdanji hotel Črni les naj ne bi bil primeren za namestitev beguncev ali ureditev izpostave centra za tujce, o čemer razmišlja država.

Novica, da so svetniki občine Lenart v Slovenskih goricah na četrtkovi izredni seji ocenili, da nekdanji hotel Črni les ni primeren niti za namestitev beguncev niti za ureditev izpostave centra za tujce, o čemer razmišlja država, se je v tamkajšnji okolici hitro razvedela.

PESTRO ZA ŠANKOM                                                                                                     

Predvsem begunci in Črni les so bili včeraj dopoldne namreč osrednja tema pogovora v bližnjem gostinskem lokalu, kjer se je zadrževalo kar nekaj domačinov. »Samo to še rabimo, da dobimo v naše okolje begunce. In to brez kakršnegakoli vprašanja, če se strinjamo,« je za šankom bentil starejši gospod, trije sogovorniki pa so mu pritrdili. »Politikom je važno samo to, da jih imajo nastanjene daleč stran od Ljubljane. Ljudi, ki bi se jih takšna ureditev Črnega lesa najbolj dotaknila, pa nihče niti ne vpraša. Še dobro, da so župan (Janez Kramberger, op. p.) in svetniki na naši strani. Morda so še možnosti, saj najverjetneje potrebujejo kakšno soglasje tukajšnjih ljudi,« je bilo slišati iz družbe.

SPRVA PRESENEČEN

Tudi bližnji stanovalec Jernej Mlakar iz Zamarkove odločitev svetnikov pozdravlja. Obenem pa priznava, da ga je sprva odločitev, da bi v Črnem lesu začeli nameščati begunce, nekoliko presenetila. »Osebno nimam ničesar proti nikomur, ampak če sem odkrit, mi ne bi bilo najbolj prav, če bi se ti ljudje prosto gibali v naši okolici,« je bil iskren Mlakar.

Gabrijel Toplak
Domačin Jernej Mlakar priznava, da je bil nad odločitvijo države nekoliko presenečen.

OBJEKT NI PRIMEREN

Lenarški župan Kramberger zatrjuje, da jih država o teh namerah ni seznanila; prve pisne podatke s strani policije je dobil šele pred dnevi, ko se je že odločil za sklic izredne seje, na kateri sta bila tudi predstavnika ministrstva za notranje zadeve in policije. »Od vlade zahtevamo, da v prihodnje pred kakršnimikoli odločitvami v zvezi z namestitvami beguncev pridobi soglasje lokalne skupnosti. Objekt ni primeren za namestitev beguncev, niti lokacija objekta. Gre za območje v bližini avtoceste in jezera, ki je namenjeno za šport in rekreacijo,« poudarja Kramberger, ki ocenjuje, da so bili občani ob informacijah glede namestitve beguncev zelo razburjeni in hkrati razočarani.

PROUČUJEJO MOŽNOST

Z notranjega ministrstva sporočajo, da je ta objekt od začetka povečanega migracijskega toka lani septembra namenjen nastanitvi migrantov, o čemer je bila lokalna skupnost pravočasno obveščena. Tačas pa zgolj proučujejo možnost organiziranja izpostave centra za tujce za zmogljivosti do 200 oseb.

STA
Janeza Krambergerja med drugim zanima, zakaj jih država o namerah ni prej seznanila