Slovenija

Erjavca veseli, da je Slovenija med 'zabušanti', kot sta Luksemburg in Nizozemska

STA
19. 2. 2016, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zunanji minister se je danes polemično odzval na raziskavo, ki jo je v ponedeljek objavil bruseljski think tank Evropski svet za zunanje odnose (ECFR) in v kateri je Slovenijo na področju reševanja humanitarne krize na Bližnjem vzhodu uvrstil med države "zabušantke". Opozoril je, da je Slovenija vložila velike napore v reševanje begunske krize.

arhiv Svet24
Karlu Erjavcu se zdi ocena nekorektna.

Erjavec je v odzivu na raziskavo, ki jo je kot prvi povzel časnik Večer, poudaril, da se ne strinja z oceno, da naj bi Slovenija "zabušavala" v zunanji politiki. Prav tako se ne strinja z interpretacijo, da "Slovenija sodi med najbolj pasivne v EU na področju zunanje politike".

"Raziskava seveda ni namenjena razvrščanju držav EU in njihovih zunanjih politik na lestvico uspešnosti od prve do zadnje, v smislu evrovizijske popevke. Tudi ni primerno, da se kakorkoli ugotavlja, kdo je zadnji ali prvi," je  poudaril Erjavec in dodal, da ga "veseli, da sta v skupini 'zabušantov' tudi Luksemburg, ki je v lanskem letu predsedoval Svetu EU, in Nizozemska, ki trenutno predseduje Svetu EU." 

Minister se ne strinja z oceno ECFR, da je Slovenija premalo namenila za reševanje humanitarne krize na Bližnjem vzhodu, s čimer si je na tem področju prislužila oceno "zabušantke". "Zanimivo se mi zdi, da se zdaj pojavljajo interpretacije te ocene, da naj bi bila Slovenija pasivna na tistem področju, s katerim se že lep čas ukvarja vlada, naše nevladne in humanitarne organizacije," je poudaril zunanji minister.

Veliki napori pri reševanju begunske krize

"Velike napore smo vložili v reševanje begunske krize na evropskih tleh in to nam priznavajo tudi druge države članice. Od začetka humanitarne krize v Siriji in sosednjih državah smo za humanitarne potrebe prizadetega prebivalstva prispevali preko 630.000 evrov humanitarne pomoči, od tega samo v letu 2015 skoraj 300.000 evrov," je izpostavil in spomnil, da se je pomoč Siriji in beguncem na poti v letu 2015 v primerjavi z letom 2014 povečala na več kot 300 odstotkov.

Spomnil je, da je Slovenija lani namenila okoli 1,7 milijona evrov za nastanitev in oskrbo beguncev na ozemlju Slovenije ter približno 1,2 milijona evrov za osebje za delo z begunci. Slovenija z ladjo Triglav aktivno sodeluje tudi v evropski operaciji Sofija v Sredozemlju, na donatorski konferenci za Sirijo v Londonu pa je napovedala donacijo v skupni višini 200.000 evrov, je še zunanji minister.

"Dejstvo je, da je bila vsebinam humanitarnega odziva na begunsko krizo posvečena precejšnja pozornost in namenjenih veliko sredstev, zato se zdi ocena, da je Slovenija prav na tem področju storila premalo, nekorektna," je še zapisal minister v odzivu na oceno ECFR.