Svet

Drame je konec. Dogovor je dosežen

STA
19. 2. 2016, 22.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Dogovor o britanskem vprašanju je dosežen, je danes v Bruslju sporočila litovska predsednica Dalia Grybauskaite. "Drame je konec," je še zapisala na Twitterju.

Mehkužec je za igro izbral kocko z zastavo unije.

Njene besede je nato potrdil še predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Po Twitterju je sporočil: "Dogovor. Soglasna podpora novi ureditvi za Veliko Britanijo v EU."

Podrobnosti dogovora za zdaj uradno niso znane. Po neuradnih informacijah je britanskemu premierju Davidu Cameronu uspelo doseči možnost omejitve socialnih pravic nebritanskim delavcem na Otoku za sedem let.

Odzivi dežujejo. Po mesecih težkega dela je bil britanskemu narodu ponujen dober in pošten dogovor. EU je odločena biti združena z Veliko Britanijo, je tvitnil estonski premier Taavi Roivas.

"David Cameron se je odločno boril za Veliko Britanijo. Dober dogovor za Veliko Britanijo in za EU. Čestitke!" je zapisal danski premier Lars Lokke Rasmussen.

Kompromis je dosežen drugi dan vrha voditeljev osemindvajseterice, ki so tako v Bruslju zapečatili za vse sprejemljiv dogovor o britanskih zahtevah za reformo unije, ki naj bi zagotovil obstanek Otoka v uniji.