Zabava

Metod Pevec v samskem domu

mv
19. 2. 2016, 23.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pred nekaj dnevi je luč sveta na premieri v Ljubljani ugledal dokumentarni film Dom režiserja Metoda Pevca. Slednji je za omenjeni projekt prejel nagrado Štigličev pogled za režijo, na zadnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa je dobil vesno za najboljši dokumentarni film in nagrado občinstva.

Marko Vavpotič
Pevec je brez dovoljenja skrivaj snemal v samskem domu, da bi ujel zgodbe njegovih stanovalcev.

Film Dom prinaša intimne izpovedi posameznikov, ki naslikajo grenko fresko hiše, ki nosi ime dom, čeprav tam ni nihče zares doma. Pevec je v ospredje filmske zgodbe postavil nekdanji samski dom, v katerem živijo možje, ki so kot mladeniči prišli iz Bosne, 30 let kot gradbeni delavci gradili Slovenijo in po bankrotu gradbenih podjetij ostali brez vsega. V hiši stanujejo še mladostniki, ki so ušli iz nefunkcionalnih družin, in deložiranci, ki iščejo najcenejšo streho nad glavo.

Snemal brez dovoljenja

Pevca so zanimali stanovalci tega doma in njihova čustva, razočaranje in proletarski poraz, a čeprav sprva med gradbenimi delavci in mladostniki ni videl stične točke, je sčasoma ugotovil, da gre na eni strani za očete, ki so ločeni od svojih otrok, na drugi strani pa za otroke, ki ne morejo živeti s svojimi starši.

Tudi sam se je za nekaj časa naselil v samski dom v Ljubljani.

Za potrebe snemanja filma se je tudi sam začasno naselil v dom na Ulici Vide Pregarčeve, ker mu lastnik stavbe ni hotel izdati dovoljenja za snemanje, pa je najel kletno sobo in snemal brez dovoljenja. Kot režiser in scenarist se je Pevec podpisal pod igrane celovečerne filme Carmen, Pod njenim oknom, Estrellita – pesem za domov, Hit poletja, Lahko noč, gospodična in Vaje v objemu, TV-serijo Se zgodi ter dokumentarce Film pred oltarjem, Aleksandrinke in Dom.