Svet

Socialist Bernie ugnal Hillary

STA/G.G.
10. 2. 2016, 07.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nekdanja državna sekretarka ZDA Hillary Clinton je še pred uradnim koncem preštevanja glasovnic priznala poraz na strankarskih volitvah v New Hampshiru in čestitala za zmago senatorju iz Vermonta Bernardu Sandersu, ki je ob razglasitvi zmage pozval k pravim spremembam v ZDA.

Profimedia
Bernard Sanders svari, da bodo morali demokrati stopiti skupaj.
V republikanskem taboru se je v New Hampshiru najbolje odrezal Donald Trump.

Clintonova je povedala, da ima še vedno rada New Hampshire, ki je leta 2008 oživela njeno predsedniško kampanjo, leta 1992 pa pognala kampanjo njenega moža Billa Clintona do Bele hiše. S hripavim glasom je zagotovila, da se tekma nadaljuje in se bo borila naprej za zmago v vseh državah ZDA.

"Ni toliko pomembno, če zmagaš ali izgubiš. Pomembno je, da se po porazu znova dvigneš," je dejala kandidatka, ki je imela do konca lanskega leta še povsem odprto pot do demokratske nominacije, sedaj pa se ji ponavlja zgodba iz leta 2008, ko jo je po uvodnem vodstvu ugnal Barack Obama.

Takoj za njo je s podobno hripavim glasom stopil na oder Sanders, ki je pohvalil Clintonovo za trdo kampanjo in vljudno priznanje poraza. "Demokrati zmagujejo, ko je volilna udeležba visoka, republikanci pa zmagujejo, ko je udeležba nizka," je dejal Sanders, ki od samega začetka trdi, da je sposoben zmagati, če bo uspel na volišča pritegniti rekordno število volivcev. Svoje podpornike in vse demokrate je opozoril, da bodo morali čez nekaj mesecev stopiti skupaj ne glede na to, kdo bo zmagal na volitvah, ker ne smejo dovoliti zmage "desničarskim" republikancem.

Opozorilo velja med drugim Billu Clintonu, ki je leta 2008 škodil soprogi z žaljivim odnosom do Obame, tokrat pa počne podobno s Sandersom. Clintonovi zanesljivo ni pomagala niti nekdanja državna sekretarka Madeleine Albright, ki si je privoščila izjavo, da je v peklu poseben prostor za ženske, ki ne pomagajo drugim ženskam. V govoru, ki ga je opravil v svojem zvenečem rodnem brooklynskem naglasu, je poudaril teme, ki zaznamujejo njegovo kampanjo. Obljubil je davek na špekulacije Wall Streeta, splošno zdravstveno zavarovanje za vse, zastonj visoko šolstvo in podobno.

Demokratska tekma se sedaj seli najprej v Nevado, kjer bodo 20. februarja strankarska zborovanja, nato pa 27. februarja v Južno Karolino na strankarske volitve. Demokratsko telo je na jugu in zahodu rasno precej bolj mešano, kot v 95-odstotno belem New Hampshiru in Clintonova računa, da ji bodo manjšine pomagale k uresničitvi napovedi anket, ki ji v Nevadi in Južni Karolini trenutno še vedno dajejo veliko prednost.

Sanders pa upa, da mu bo zmaga v New Hampshiru dala dovolj zagona za večjo prepoznavnost in več denarja od volivcev. Denarja od korporacij in posebnih interesov ne sprejema. Januarja je zbral 20 milijonov dolarjev, kar je pet milijonov več kot Clintonova, pri čemer je bila povprečna donacija 27 dolarjev.