Svet

Radikalec Šešelj kot glavni Trumpov adut?!

STA
9. 2. 2016, 17.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vodja srbskih radikalcev (SRS) Vojislav Šešelj je podprl predsedniško kandidaturo ameriškega milijarderja Donalda Trumpa in izrazil prepričanje, da je lahko prav njegova podpora ključna za zmago Trumpa na letošnjih predsedniških volitvah v ZDA.

Twitter
Vojislav Šešelj

Šešelj je zatrdil, da bodo ameriški volivci srbskega porekla in drugi Američani, ki cenijo njegove politične poglede in ideologijo, glasovali za Trumpa.

Na vprašanje, zakaj meni, da bi Trumpova zmaga koristila Srbiji, je Šešelj dejal, da je Trump jasno in glasno obsodil letalske napade zveze Nato na Srbijo leta 1999 ter da se v aktualni predsedniški kampanji predstavlja kot srbski prijatelj.

Ob tem je Šešelj še pripomnil, da je imela demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton pomembno vlogo pri bombardiranju srbskega ozemlja, saj je bil njen soprog Bill Clinton takrat ameriški predsednik.

Šešelj je sicer na mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH ter Vojvodini med letoma 1991 in 1993. Pred več kot letom dni so ga iz zdravstvenih razlogov začasno izpustili iz haaškega pripora. Sodba naj bi padla letos.