Med demokrati je Bernard Sanders premagal Hillary Clintnon.

Trump se je uvodoma zahvaljeval vsem, ki so mu pomagali do zmage, med drugim soprogi slovenskega rodu Melaniji Trump."Kaj vse je morala prenašati. Ampak na začetku mi je povedala, da če se bom odločil za predsedniško kandidaturo, bom zmagal in hvala Melanija, res hvala," je dejal zmagovalec New Hampshira in še naprej vodilni kandidat republikancev.

Njegovi podporniki v dvorani so govor prekinjali z vzkliki "USA, USA", Trump pa jih je v zanj neznačilnem slogu miril, ko je omenil zmagovalca demokratskih strankarskih volitev Bernarda Sandersa in mu čestital za zmago. Dejal je, da ne ve kam namerava Sanders peljati Ameriko, ampak mu ne bo dovolil, da jo vrže stran. Podobno kot Sanders je nato bentil čez posebne interese, ki kupujejo volitve in vplivajo na politike ter poudaril, da se financira sam zato ne bo nikomur nič dolžan.

donald trump
Profimedia
Donald Trump pozdravlja pristaše.

Po Trumpovem mnenju je brezposelnost 40-odstotna

Na položaju predsednika bo odpravil zdravstveno reformo predsednika Baracka Obame, zaščitil pravico do orožja, odpravil zvezne šolske standarde in postal najboljši predsednik za delovna mesta, "kar jih je bog ustvaril". Statistiko o nizki stopnji brezposelnosti okrog petih odstotkov je označil za lažno in menil, da je prava tam do 40-odstotna, sicer na njegovih zborovanjih ne bi bilo tako velikih množic.

SKRITI ZAKLAD Svet24

Liberalni medij Huffington Post, ki je vesti o Trumpu uvrstil med zabavne novice, se po izidih v New Hampshiru ni nič kaj zabaval in je Trumpovo zmago pospremil z naslovom "New Hampshire volil za rasista, seksista in ksenofoba".

Na drugo mesto se je uvrstil povsem druge sorte kandidat guverner Ohia John Kasich, ki je bil še sam prijetno presenečen nad rezultatom. "Proti nam so za negativno kampanjo porabili milijone dolarjev, kar je stara politika. Mi imamo preveč dobrega za prodat, da bi zapravljali čas s kritiziranjem drugih. Danes se morda res obračamo stran od temne plati ameriške politike," je dejal Kasich.

Obljubil je, da se bo v Beli hiši boril za delovna mesta, proti raznim oblikam odvisnosti, predvsem pa ne bo skrajnež in ne bo delil Amerike, ker morajo skupaj reševati probleme. Za nameček se je še malce norčeval iz dolgega zmagoslavnega govora Sandersa. "Sem mislil, da bo govoril dokler ne bo dopolnil 77 let," je dejal Kasich.

Po okrog 70 odstotkov preštetih glasovih je Trump osvojil 34, Kasich pa 16 odstotkov. Za tretje mesto najbolje kaže teksaškemu senatorju Tedu Cruzu, ki je imel okrog 12 odstotkov glasov, za petami pa sta mu nekdanji guverner Floride Jeb Bush z 11 in zvezni senator iz Floride Marco Rubio z desetimi odstotki glasov. Ostali kandidati so bili daleč zadaj.

Republikanska tekma se sedaj najprej 20. februarja seli v Južno Karolino, nato pa 23. februarja v Nevado. Ankete tam ponovno najbolje kažejo Trumpu pred kandidati, ki prihajajo iz južnih ali jugozahodnih držav ZDA. Kasich tam trenutno krepko zaostaja.