Svet

V Riu so pripravljeni na najslabše

STA
10. 2. 2016, 07.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Brazilija se je doslej izognila radikalnim islamističnim skupinam, a organizatorji letošnjih olimpijskih iger v Rio de Janeiru, te bodo avgusta, ne želijo ničesar prepustiti naključju.

Profimedia
Za varnost na ulicah Ria de Janeira bo v času olimpijskih iger skrbelo ogromno policistov in varnostnikov.

"Smo v stalni pripravljenosti. Pripravljeni smo na najslabši možen scenarij," je dejal Andrei Rodrigues, šef varnosti na velikih dogodkih, tudi na OI 2016. Njegov oddelek že ima bogate izkušnje iz preteklosti, med drugim je skrbel za varnost med obiskom papeža Frančiška leta 2013 in med nogometnim svetovnim prvenstvom 2014.

A teroristični napadi v Parizu, Egiptu, Maliju in Tuniziji so poskrbeli za še večja vlaganja v varnost na velikih, mednarodnih dogodkih. Približno 47.000 policistov in 38.000 vojakov bo med igrami varovalo 10.500 športnikov ter ogromno število novinarjev, turistov in drugih, ki bodo obiskali OI 2016. V tem pogledu bo varnostni vložek dvakrat večji kot v Londonu 2012.

Vseeno pa ostaja vprašanje, če je Rio ranljiv za napade z lahkim, celo zastarelim orožjem, kakršno so uporabili islamisti v omenjenih napadih. "Ker Brazilija ni vpletena v različne konflikte na Bližnjem vzhodu in je celotna Južna Amerika daleč od trenutnih geopolitičnih težav, nam lahko da misliti, da ni tarča. A teroristi želijo narediti vtis in z izjemo nogometnega SP ni bolj vidnega svetovnega dogodka od olimpijskih iger," pravi Pascal Boniface s pariškega inštituta za mednarodne odnose in strategije in dodaja: "Tveganje za terorizem obstaja tam, kjer so kamere."

OI še vedno nosijo brazgotine iz leta 1972, ko so Palestinci na igrah v Münchnu vzeli za talce izraelsko ekipo in ubili enajst njenih članov. In če se Brazilija počuti varno, pa bodo na igrah tudi ljudje iz ZDA, evropskih držav, Izraela in drugih držav, ki so vpletene v neposredni spor z džihadističnimi skupinami.

Šestnajstega novembra, tri dni po zadnjem terorističnem napadu v Parizu, je Maxime Hauchard, francoski rekrut Islamske države, na Twitterju objavil: "Brazilija, ti si naša naslednja tarča."

Tudi brez terorizma pa je Rio lahko nevaren

Velik delež mesta sploh ni dostopen za turiste, ulični kriminal je nekaj običajnega, oblasti pa so v pripravljenosti, če pride do nasilnih političnih demonstracij. Med drugim pa je Brazilija tako obsežna, da je nemogoče povsem nadzorovati vsak kotiček, prepovedane droge in orožje stalno prihajajo, preprodajalcem mamil iz Ria je celo uspelo ukrasti tovornjak s tono dinamita.