Svet

Severna Koreja v vesolje uspešno izstrelila raketo

STA
7. 2. 2016, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Severna Koreja je davi uresničila napovedi in izstrelila raketo, ki je v vesolje ponesla satelit. V svetu so potezo obsodili, češ da je šlo za zakrit preizkus balistične rakete. Varnostni svet ZN je za danes sklical izredno zasedanje, Washington in Seul pa sta napovedala začetek pogovorov o namestitvi ameriškega raketnega sistema v Južni Koreji.

Facebook

Iz Pjongjanga so sporočili, da so satelit uspešno utirili v orbito, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zahodni viri tega še niso potrdili, je pa ameriški vojaški predstavnik dejal, da je nosilna raketa, kot kaže, dosegla vesolje.

Izstrelitev predstavlja kršitev več resolucij ZN. ZDA in Japonska so zato zahtevale sklic izrednega zasedanja Varnostnega sveta, ki se bo sešel danes popoldne po srednjeevropskem času.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je izstrelitev označil za "obžalovanja vredno", ameriški državni sekretar John Kerry je dejal, da gre za hudo kršenje resolucij ZN, japonski premier Shinzo Abe pa, da je bilo to "povsem nesprejemljivo dejanje".

Južna Koreja je napovedala "ostre povračilne ukrepe". Seul, ki se zaradi potez severne sosede čuti najbolj ogroženega, je tako po današnji izstrelitvi napovedal, da bo z ZDA začel uradne pogovore o namestitvi ameriškega raketnega sistema v Južni Koreji. Temu ostro nasprotuje Kitajska, ki je današnjo izstrelitev sicer obsodila.