Svet

Severna Koreja osvaja vesolje

STA/G.G.
2. 2. 2016, 18.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Severnokorejsko ljudstvo mogoče nima zmeraj dovolj hrane, a ambicije njihove voditelja Kim Džong Una so galaktične. Danes je tako severnokorejska vladajoča klika sporočila, da med 8. in 25. februarjem načrtuje izstrelitev rakete, ki naj bi v vesolje ponesla satelit, kar bi po jedrskem poskusu minuli mesec pomenilo drugo večjo kršitev resolucije ZN v zadnjem času.

Reuters
Na njegov znak bodo izstrelili raketo.

Čeprav Pongjang vztraja, da je njegov vesoljski program zgolj znanstvene narave, pa ZDA in njene zaveznice menijo, da so takšne izstrelitve usmerjene v razvoj medcelinskih balističnih raket, ki lahko dosežejo tudi ZDA.

Resolucija ZN sicer Severni Koreji prepoveduje uporabo tehnologije balističnih raket in so ZN po njeni zadnji izstrelitvi rakete dolgega dosega decembra 2012 uvedli sankcije proti Pjongjangu.

Severna Koreja je sicer 6. januarja letos izvedla četrti jedrski poskus, ki ga je svet ostro obsodil. Varnostni svet ZN je na izrednem zasedanju istega dne napovedal uvedbo dodatnih ukrepov proti tej komunistični državi, njen poskus pa so označili kot grožnjo mednarodnemu miru in varnosti.