Svet

Aretirani kolovodja oborožencev iz Oregona poziva k umiku in miru

STA
28. 1. 2016, 08.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vodja belih oboroženih separatistov, ki so v začetku meseca v Oregonu zasedli zvezno zgradbo Zavetišča za divje živali, je po torkovi aretaciji v sredo pozval svoje privržence, naj odidejo domov k svojim družinam, ker se je sedaj boj preselil na sodišče.

Reuters
FBI nima nobenega posluha za kritike, saj so imeli uporniki na voljo več kot dovolj časa, da prenehajo z zasedbo zvezne zgradbe na miren način.

Ammon Bundy je bil skupaj s sedmimi podporniki v torek aretiran med vožnjo iz zasedenega zavetišča v bližnji kraj, kjer so načrtovali eno od številnih konferenc za predstavitev svojih stališč.

FBI jim je pripravil zasedo in jih ujel, vendar ne brez nasilja. Avtomobila upornikov proti zvezni vladi so ujeli v gozdu in enega uspeli blokirati, drugi pa je odpeljal naprej, trčil ob cestno blokado, nakar se je vnel strelski obračun, v katerem je umrl voznik Robert Finicum.

Izjave prič si nasprotujejo. Nekateri uporniki pravijo, da je Finicum, ki je vedno trdil, da bo prej umrl, kot pa se pustil ujeti, napadel agente FBI. Drugi uporniki trdijo, da so ga ubili neoboroženega.

FBI nima nobenega posluha za kritike, saj so imeli uporniki na voljo več kot dovolj časa, da prenehajo z zasedbo zvezne zgradbe na miren način. Zagovorniki pravic manjšin so FBI že dlje časa kritizirali, da je zelo zadržan, ker gre za bele upornike.

FBI je bil zadržan zaradi zgodovine pokolov z belimi uporniškimi skupinami, poleg tega pa okupatorji niso nikogar ogrožali razen samih sebe, ker je zgradba zavetišča oddaljena od naselij.

Kmalu po aretaciji so tisti, ki so še v zavetišču začeli objavljati bojevite pozive po družabnih medijih svojim privržencem, naj pridejo z orožjem in pobijejo vse zvezne policiste v območju.

Bundy pa je kasneje preko odvetnika pozval, naj bodo mirni in odidejo domov. Skupaj z drugimi mu grozi le obtožnica zarote oviranja zveznih uradnikov pri opravljanju njihovih dolžnosti s silo, zastraševanjem ali grožnjami.

FBI je po aretaciji stisnil obroč okrog zavetišča in v sredo zvečer še vedno čakal na mirno predajo preostalih oborožencev. Zvezni policisti so previdni, saj imajo oboroženci pri sebi med drugim eksploziv in opremo za nočno opazovanje. To je v sredo razkril zvezni sodnik v Portlandu.