Slovenija

Bo Maks obdržal svoje oko?

Gabrijel Toplak
28. 1. 2016, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mateja, mati osemletnega Maksa, ki je prestal 14 bolečih operacij, išče pomoč in upa, da ji bo do 8. marca uspelo zbrati 3700 evrov za operacijo v Belgiji. Ta sinu sicer ne bi pozdravila očesa, ampak bi z njo lahko dosegli, da bi ga pustili v očesni votlini.

Gabrijel Toplak
Osemletni Maks s svojo mamico Matejo, ki ni izgubila upanja in se bo za svojega sina ter njegovo zdravje borila še naprej.

Sanje 36-letne Mateje Žnidarič iz okolice Maribora, matere 8-letnega Maksa, ki ima okvaro levega očesa, so se pred dnevi sicer razblinile, a upanje, pravi, ostaja.

PORABILA VES DENAR

Med sedemdnevnim bivanjem v belgijskem Antwerpnu sta namreč izvedela, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) čeprav so v Sloveniji izčrpane vse možnosti zdravljenja Maksovega očesa, ne bo kril posega, s katerim bi mu v tujini vsaj rešili oko, če ne povrnili vida. Zato sta se razočarana vrnila domov, v Slovenijo. »Težko je, a upanje umre zadnje. Zavedam se, da mora Maks čimprej na operacijo,« poudari Mateja, ki je stroške potovanja v Belgijo zanjo in Maksa v višini okoli 800 evrov plačala sama. »Zdaj je tako, da nimamo več nič denarja, medtem ko sva si lahko potovanje – Maks je imel pregled 20. januarja – privoščila, ker sem takrat prejela otroški dodatek in socialno pomoč. Drugače ne vem, kako bi si lahko plačala skoraj 1200-kilometrsko pot in petdnevno bivanje,« je iskrena Mateja, ki je službo že pred časom morala pustiti, saj ima od skupno štirih otrok ob sebi tudi dva bolna (skoraj sedemletni Saš je avtist).

99,5-ODSTOTNA IZGUBA VIDA

K belgijskemu strokovnjaku je Maksa, učenca 3. razreda Osnovne šole Janka Padežnika, napotil njegov ljubljanski kirurg, ki ga je že večkrat operiral. Deček je namreč do zdaj prestal že 14 bolečih operacij in vse najslabše napovedi očesnih specialistov, razlaga Mateja, so se uresničile. Na očesu je utrpel popolno oziroma 99,5-odstotno izgubo vida, že petkrat mu je odstopila mrežnica, ponavlja se tudi siva mrena.

Gabrijel Toplak
Odločena je, da bo zbrala potreben denar za njegovo operacijo.

»Belgijski kirurg, ki je priznan tudi v svetu, mi je pojasnil, da res ne more dati nikakršnega zagotovila, obstaja pa realna možnost, da Maksu očesa ne bi odstranili, ampak ga pozdravili in pustili v očesni votlini,« razloži Mateja in poudari, da ne bo odnehala, saj želi otroku zagotoviti normalno otroštvo. Še posebej, dodaja, ker Maks večkrat pade po stopnicah, ima težave pri vožnji s kolesom, boli ga glava. Operacija, termin zanjo ima 8. marca, pa po Matejinih besedah stane 3700 evrov, medtem ko jim je kakšnih 2500 evrov že uspelo zbrati.

DVE OPERACIJI V ENEM DNEVU

Vseeno pa mamica Mateja razkrije, kaj se je v resnici povzročilo poškodbo Maksovega očesa. »Nesreča se je zgodila 19. maja 2009 v hiši mojih staršev. Takrat sedemnajstmesečni Maks in njegova sestrica Tea sta se igrala, ko je Maks premočno zaloputnil z vrati, steklo v zgornjem delu vrat pa je padlo in se čeprav ga je Tea poskušala uloviti z rokami, razbilo na tisoče koščkov. Sinu se je steklo zapičilo v levo oko, in to tako globoko, da je v samo 24 urah prestal dve operaciji,« se spominja Mateja.

Maks, ki ima novi termin za operacijo 8. marca, zaradi okvare očesa večkrat pade po stopnicah, ima težave pri vožnji s kolesom, boli ga glava.

KLJUČNO MNENJE KONZILIJA

Damjan Kos, direktor Sektorja za informiranje in odnose z javnostmi na ZZZS, pojasnjuje, da se bo pri nadaljnjem zdravljenju Maksa upoštevalo izključno njegovo trenutno zdravstveno stanje in strokovno-medicinska presoja lečečih zdravnikov.

»Ključno bo novo mnenje konzilija zdravnikov očesne klinike, za katerega bo ZZZS zaprosil, ko bo prejel novo vlogo mame,« je razložil Kos. Dodal je, da je ZZZS s strani mame prejel vlogo za odobritev pregleda in zdravljenja v tujini.

»V postopku smo zaprosili UKC Ljubljana za mnenje glede upravičenosti do pregleda in zdravljenja v tujini. V mnenju treh zdravnikov Očesne klinike v Ljubljani, 19. januarja, je navedeno, da si mati zavarovane osebe želi drugo mnenje v tujini. V mnenju je konzilij zdravnikov zapisal, da »s pregledom/preiskavo/zdravljenjem v tujini ni pričakovati ozdravitve, izboljšanja ali preprečitve nadaljnjega slabšanja zdravstvenega stanja zavarovane osebe«. V mnenju je še zapisano, da so možnosti zdravljenja v Republiki Sloveniji izčrpane,« je razložil Kos.

Mateja Žnidarič, Maksova mamica »Potovanje v Belgijo sva si lahko privoščila, ker sem takrat prejela otroški dodatek in socialno pomoč.« 

DVE RAZLIČNI TRDITVI

Sogovornik je nadaljeval, da so jih nemudoma opozorili na dve neskladni trditvi v mnenju, saj po eni strani navajajo, da s pregledom/preiskavo/zdravljenjem v tujini ni pričakovati ozdravitve, izboljšanja ali preprečitve nadaljnjega slabšanja zdravstvenega stanja zavarovane osebe, po drugi strani pa tudi, da so možnosti pregleda/preiskave/zdravljenja v Republiki Sloveniji izčrpane.

»V dopisu smo navedli dejstvo, da drugo mnenje v tujini ni pravica, saj Zakon o pacientovih pravicah – ZPacP ne omogoča uveljavitev pravice do drugega mnenja v tujini, prav tako pa navedena pravica ni urejena v ZZVZZ.

Pomagajmo Maksu Za prispevek za Maksa je moč poklicati mamico Matejo po telefonu 070 491 478 ali ga poslati na naslov Mateja Žnidarič, Ulica Alojzije Marinšek 3, 2341 Limbuš. Pomagate mu lahko tudi z nakazilom na račun Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) SI56 6100 0000 3512 232 SKLIC: 00 07-2600-2016 NAMEN NAKAZILA: ZA ZDRAVLJENJE MAKSA ŽNIDARIČ ali transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom za Maksa, sklicna številka 7164. Pomoč sprejemajo tudi z donacijami SMS na 1919; z vpisano ključno besedo KRAMBERGER boste prispevali 1 evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa 5 evrov. 

Naslednji dan smo tako prejeli pojasnilo vodje strokovnega kolegija očesne klinike, prof. dr. Branke Stirn Kranjc, da zavarovana oseba 'v tujini uveljavlja drugo mnenje, ki ga strokovni kolegij očesne klinike podpira, ker gre za otroka in so pri nas izčrpane možnosti zdravljenja',« je pojasnil Kos. ZZZS pa odločitev o napotitvi na zdravljenje v tujino iz razloga izčrpanih možnosti zdravljenja v Sloveniji sprejme predvsem na podlagi mnenja pristojne klinike in v primeru pozitivnega mnenja krije vse stroške zdravljenja v tujini, prevoz ter stroške spremstva enega starša.

ŽELI SI ČAROBNO PALICO

Nad razpletom je razočarana Katarina Goričan Pokrivač, ki je družini že pred tem pomagala in pravzaprav bila pobudnica Maksovega zdravljenja v tujini, potem ko je teden za tednom spremljala neuspešno zdravljenje v Sloveniji. Na facebooku je med drugim zapisala, da bi v takšnih trenutkih rada imela čarobno paličico, s katero bi lahko zamahnila, in imela v hipu v žepu 4000 evrov za Maksa.

»Jutri bi lahko bil že operiran in stvar bi bila rešena. A naše zdravstvo je zavrnilo plačilo zdravljenja v tujini. Na ZZZS so mi sicer dejali, da ni še nič izgubljeno, da naj operacijo preložimo na kasnejši datum, če je v okviru Maksovega zdravstvenega stanja to sploh še mogoče in da naj vložimo pritožbo ter ponovno vlogo z datumom operacije.

V tem primeru, pravijo, so velike možnosti, da se povrnejo dozdajšnji in prihodnji stroški operacije v Antwerpnu. Upamo, da bo oko zdržalo in bo Maks spet imel možnost videti tako kot pred poškodbo. Maks ima operacijo preloženo samo zaradi financ. In zopet neživljenjska birokracija, togi državni sistem in nesmisli, na drugi strani pa ubog otrok, ki bi rad le spet videl,« je zaključila Goričan Pokrivačeva.