Svet

Francija še ne bo ukinila izrednih razmer

STA
27. 1. 2016, 21.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Francoski državni svet, najvišje upravno sodišče v Franciji, je danes zavrnil ukinitev izrednih razmer, ki jih je Francija razglasila po terorističnih napadih v Parizu novembra lani. Kot so poudarili, teroristična grožnja še traja.

Reuters
Kdaj naj bi komisija začela z delom še ni znano.

"Neposredne grožnje, zaradi katere so bile razglašene izredne razmere, ni konec, saj teroristična grožnja in nevarnost napadov še trajajo," je zapisal državni svet v sporočilu za javnost.

Popolno ali delno ukinitev izrednih razmer je od državnega sveta zahtevala Liga za človekove pravice, podprli pa so jo sindikati policistov in sodnikov ter 450 akademikov, med njimi številni profesorji prava.

Francoski predsednik Francois Hollande je izredne razmere razglasil po napadih v Parizu, v katerih je 13. novembra lani umrlo 130 ljudi. Na podlagi izrednih razmer lahko varnostni organi izvajajo posebne ukrepe, kot so uvedba hišnih priporov in izvedba racij po domovih brez sodnih nalogov.

Francoski parlament je izredne razmere sicer z zakonom že podaljšal za tri mesece, njihova ukinitev pa ni v pristojnosti državnega sveta. Francoski predsednik je že napovedal, da bodo do 26. februarja veljavne izredne razmere "zelo verjetno" podaljšali.