Slovenija

Babji ravs: Spopad na Rdečem križu

Simon Rosc
27. 1. 2016, 19.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na Rdečem križu Slovenije se bijejo bitke. Kot je slišati, predvsem med njihovo predsednico in generalno sekretarko. Katera bo iz boja šla odšla kot zmagovalka?

Marko Vavpotič/M24
O predlogu Nataše Pirc Musar prekinitve pogodbe generalni sekretarki RKS bo imel končno besedo zbor članov.

Rdeči križ Slovenije je očitno vroče mesto za vidne kadre. Čeprav dolga leta o posebnem kadrovskem dogajanju v tej humanitarni organizaciji nismo slišali niti besede, pa se zdaj tam ob dveh močnih karakterjih na vrhu piramide očitno zapleta.

sta
Renati Brunskole predsednica RKS očita ogrožanje pravočasnega izvrševanja finančnega načrta.

Po informacijah naj bi počilo med predsednico Rdečega križa Slovenije Natašo Pirc Musar in generalno sekretarko Renato Brunskole. Za začetek ponovimo nekaj pomembnih dejstev zgodovine imenovanj na dva najpomembnejša položaja znotraj Rdečega križa. Renata Brunskole, nekdanja županja Metlike in poslanka SD, ki je oktobra 2011 prestopila v Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića, in Nataša Pirc Musar, nekdanja informacijska pooblaščenka, ki je po izgubi bitke z Markom Fillijem za mesto generalne direktorice RTV Slovenija in nato še porazu na sodišču zaradi te iste teme, sta bili na svoja položaja imenovani skupaj, decembra 2014.

Prva svojo funkcijo opravlja profesionalno, druga neprofesionalno, torej prostovoljno, njeni življenjski dohodki pa prihajajo iz naslova opravljanja odvetniške dejavnosti. A predvsem na Brunskoletovo zdaj letijo očitki o slabo opravljenem delu.

Na vrhu piramide zaposlenih na RKS se očitno zadnje čase močno zapleta in se bijejo hude bitke za prevlado.

MALOMARNO OPRAVLJANJE FUNKCIJE

V javnost je pricurljal dokument, v katerem predsednica Rdečega križa Pirc Musarjeva Brunskoletovo obtožuje, da svoje strokovne službe ne opravlja na način, ki bi omogočal uresničitev programa dobrodelne organizacije. Po mnenju predsednice Rdečega križa neaktivnost Brunskoletove na področju načrtovanja in realizacije aktivnosti za uresničitev vizije ogroža pravočasno izvrševanje finančnega načrta.

MUSARJEVI PREPREČILA NEKAJ POSLOV

Nataša Pirc Musar bi Renati Brunskole na prste stopila s 1. marcem letos, ko naj bi slednji pogodbo o zaposlitvi prekinila iz nekrivdnih razlogov, kar bi nekdanji županji prineslo še odpravnino v obliki treh dodatnih plač. A odločitev seveda ni samo v rokah Pirc Musarjeve, temveč bo to sprejel zbor članov, na predlog glavnega odbora Rdečega križa, ki mu predseduje prav Pirc Musarjeva. Kot je slišati v dobrodelnih krogih, Pirc Musarjevo moti predvsem to, da naj bi se Brunskoletova predsednici večkrat postavila po robu in ji celo preprečila nekaj poslov. Kot je še slišati, naj bi bila v ozadju spora tudi parcelacija otroškega počitniškega središča Debeli rtič na več različnih podjetij.