Slovenija

Slovenija na petem mestu najbolj zelenih držav na svetu

G.G.
27. 1. 2016, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Raziskave, ki ugotavljajo kakovost življenja upoštevajo različne kazalce. Študija ameriške univerze Yale je sestavila lestvico na podlagi zdravja državljanov in varovanja ekosistema.

Profimedia
Dolina reke Radovne v Triglavskem narodnem parku.

Po t.i. okoljskem indeksu (EPI – Enviromental Performance Index) je Slovenija kar na petem mestu med stoosemdesetimi državami. Na prvem mestu je Finska, ki je največ točk pridobila na področju zdravstva, ravnanja z vodnimi viri in biodiverzitete. Na drugem mestu je Islandija, sledita Švedska in Norveška, Slovenija pa je, kot rečeno, kar na petem mestu.

V praksi naj bi lestvica in t.i. okoljski indeks politikom pomagal zaznati težave, ki jih imajo njihove države na področju okoljske politike.

V najnovejšem poročilu ugotavljajo, da so bile na globalnem nivoju narejene izboljšave na področju okolja in energije, zdravja in upravljanja z vodnimi viri. Urejanje kanalizacijskih sistem je pripomoglo k zmanjšanju smrti zaradi bolezni, ki se prenešajo z vodo. Če je bila leta 2000 kar milijarda ljudi brez dostopa do pitne vode, jih je zdaj takšnih »le« še pol milijarde.

Na drugi strani ostaja še veliko temnih točk. Vse večji problem sta onesnaženje zraka v mestih in izropana morja ter oceani, kar vpliva na panogo ribištva