Svet

Pomilostiti želijo enega glavnih organizatorjev holokavsta

STA
27. 1. 2016, 15.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Izraelu so danes ob dnevu spomina na holokavst objavili prošnje nacističnega vojnega zločinca Adolfa Eichmanna za pomilostitev, v katerih poudarja, da je bil zgolj "izvrševalec ukazov". Eichmann je bil sicer eden glavnih organizatorjev holokavsta, "dokončne rešitve judovskega vprašanja" v nacistični Nemčiji. Izrael ga je usmrtil leta 1962.

Adolf Eichmann se je branil, da je le izvrševal ukaze.

Dokumente so danes na ogled javnosti postavili v rezidenci izraelskega predsednika Ruvena Rivlina v okviru razstave o sojenju Eichmannu in ob mednarodnem dnevu spomina na holokavst.

"Zlo v Eichmannu je bilo otipljivo - pomoril je celotne družine in skrunil narod," je dejal Rivlin na krajši slovesnosti, ki so se udeležili preživeli holokavsta in osebe, ki so igrale pomembno vlogo na sojenju Eichmannu.

Predstavljeni dokumenti, ki jih je Eichmann pisal tedanjemu izraelskemu predsedniku Jicaku Ben-Zviju, po besedah Rivlina dokazujejo, da je sicer razumel, zakaj Izrael zanj zahteva smrtno kazen, a po drugi strani je menil, da sodišče ni pokazalo dovolj empatije do obdobja in situacije, v kateri se je med drugo svetovno vojno znašel.

"Ni res, da sem imel tako visok položaj, da bi lahko izvajal pregone oz. da bi bil sam tisti, ki je preganjal Jude," je zapisal Eichmann in zatrdil da "nikoli ni imel visokega položaja, nikoli ni dal nobenega ukaza v lastnem imenu, ampak je vedno deloval po ukazu".

Otto Adolf Eichmann je bil med drugo svetovno vojno visok častnik enot SS, primerljiv s činom podpolkovnika. Bil je odličen organizator in pomočnik generala SS Reinharda Heydricha pri izvajanju genocida nad Judi.

Sodeloval je tudi na zloglasni konferenci v Wannseeju januarja 1942, ko so se visoki predstavniki nacističnega režima dogovorili za "dokončno rešitev judovskega vprašanja" z množičnimi deportacijami milijonov Judov v geta in uničevalna koncentracijska taborišča, kar je kasneje dobilo ime holokavst.

Čeprav so se nacisti za množične poboje Judov odločili že prej, pa so na tej konferenci dorekli podrobnosti za njihovo industrijsko uničevanje. Na ta način je bilo do konca vojne ubitih okoli šest milijonov Judov.

Eichmannu je po koncu vojne sicer uspelo pobegniti v Argentino, kjer je do leta 1960 pod lažnim imenom delal v neki tovarni. Toda Izraelci so ga odkrili in agenti izraelske tajne službe Mosad so ga ugrabili in skrivaj prepeljali v judovsko državo.

Aprila 1961 so mu začeli soditi, maja naslednje leto pa je bil obsojen na smrt zaradi vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti, zločinov proti Judom, pa tudi članstva v nacističnih organizacijah, kot sta SS in Gestapo. Njegovo prošnjo za pomilostitev so zavrnili in ga junija 1962 usmrtili z obešanjem. Star je bil 56 let.