Slovenija

Opozorilo: Danes z otroki raje ostanite v zaprtih prostorih!

STA
27. 1. 2016, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V zadnjih dneh, tudi danes, je bila večkrat napovedana velika verjetnost preseganja mejne vrednosti za delce PM10 v celinski Sloveniji. Tudi na Primorskem je preseganje vrednosti možno. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil osnovna priporočila za vrtce in šole, v katerih med drugim svetujejo omejitev fizičnih aktivnosti na prostem.

Dreamstime
Na ZPMS so ogorčeni, ker se Program za otroke in mladino v Sloveniji ne izvaja.

Inštitut vrtcem in šolam z območij, kjer velja srednja in velika verjetnost preseganja mejnih vrednosti za delce PM10, svetuje izogibanje prometnicam. Če se odločimo za sprehod, naj ta poteka v parku ali bližnjem gozdu.

Fizična aktivnost naj bo omejena tako glede časa kot tudi intenzivnosti. Predlagajo, da samo hodimo, druge aktivnosti pa pustimo za drugič. Omejitev aktivnosti je še posebej pomembna pri osebah, ki imajo težave z dihali.

Kot so na NIJZ zapisali na svoji spletni strani, se je omejitev še posebej treba držati v času, ko vrednosti onesnaženja zraka z delci več dni skupaj močno presegajo mejno dnevno koncentracijo. To je značilno za obdobje toplotne inverzije in stabilnega vremena, ko ni padavin in vetra.

Na NIJZ v času toplotne inverzije in stabilnega vremena svetujejo, da se priporočil držijo tudi vrtci in šole na drugih območjih države, posebej v zaprtih dolinah, kotlinah in naseljih, kjer prevladujejo individualna kurišča.

Za delce PM10 sta sicer predpisani dnevna in letna mejna vrednost. Za prvo velja, da ne sme biti presežena več kot 35-krat v koledarskem letu, so še zapisali na NIJZ.