Svet

Hrvaška naj bi kmalu zamenjala šefa obveščevalne službe

STA
27. 1. 2016, 11.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hrvaška vlada in predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović pripravljata spremembo na vrhu varnostno-obveščevalne službe (SOA). Odstavili naj bi dosedanjega šefa Dragana Lozančića, s katerim predsednica ni bila zadovoljna zaradi več razlogov, med katerimi so tudi varnostni, poročajo danes hrvaški mediji.

Reuters
Lozančić pa naj bi stike predsednice Kolinde Grabar - Kitarović in sumljivih oseb dovolil, da bi imel material, s katerim bi lahko kompromitirali predsednico.

Neimenovani viri iz urada predsednice so za današnji Jutarnji list pojasnili, da Lozančić ni opozoril Grabar-Kitarovićeve, da se ji nameravajo približati osebe, ki so jih spremljale varnostne službe. Lozančić pa naj bi stike predsednice in sumljivih oseb dovolil, da bi imel material, s katerim bi lahko kompromitirali predsednico.

Domnevno naj bi šlo za stike Grabar-Kitarovićeve z izvršnim predsednikom nogometnega moštva Dinamo Zdravkom Mamićem, ki je osumljen več kaznivih dejanj. Mamić naj bi konec aprila lani v svoji hiši v Zagrebu organiziral proslavo 47. rojstnega dne predsednice, takrat pa naj bi najmočnejši osebi v hrvaškem nogometu in enemu finančnih sponzorjev HDZ že prisluškovali. Predsednica pa naj bi bila "kolateralna žrtev".

Neimenovani viri s Pantovčaka so tudi zatrdili, da je Lozančić zatem o druženju Mamića in predsednice poročal prejšnjem premierju Zoranu Milanoviću.

Predsednico so o tem, da je bila v družbi oseb, ki so jih spremljali zaradi domnevnega kriminala, obvestili šele, ko je bilo o vsem seznanjeno tudi državno tožilstvo.

Sodeloval je pri notranjepolitičnih obračunih
Lozančiću očitajo, da je vsak dan obveščal Milanovića o stikih predsednice. Obtožili so ga, da je sodeloval pri notranjepolitičnih obračunih, kar je resna napaka pri protiobveščevalni zaščiti predsednice države.

Lozančića kritizirajo tudi zato, ker Grabar-Kitarovićeve ni opozoril na možnost incidenta med njenim lanskim obiskom Srebrenice v BiH ob 20. obletnici genocida nad Bošnjaki, ko je prišlo do napada na srbskega premierja Aleksandra Vučića.

Omenili so tudi še nekatere druge domnevne napake Lozančića, ki so ga sicer slovenski mediji omenjali kot glavnega pri razkritju pogovorov med slovensko agentko Simono Drenik in nekdanjim slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem, zaradi česar se je Hrvaška odločila za izstop iz arbitražnega postopka o meji.

Lozančiću sicer mandat poteče oktobra letos. Za njegovo odstavitev kot tudi za izbiro novega šefa SOA je potrebno soglasje premierja Tihomirja Oreškovića in predsednice države.