Svet

Več kot 30 let je protestirala pred Belo hišo

G.G.
27. 1. 2016, 10.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Umrla je v Španiji rojena Concepcion Picciotto, ki je več kot tri desetletja protestirala pred Belo hišo v Washingtonu.

Profimedia
Concepción Picciotto se je zavzemala za mir na svetu.

Connie ali Conchita, kot so jo klicali, je umrla v ponedeljek v domu za ostarele v Washingtonu. Stara je bila 70 let.

Pred Belo hišo se je postavila leta 1981, ko se je pridružila protestnikom, ki so zahtevali prepoved jedrskega orožja. Od takrat si je za prostor prebivanja izbrala šotor na ulici pred domovanjem ameriških predsednikov.

Majhna Španka je z leti postala maskota na trgu Lafayette. Mimoidočim je delila letake in se glasno zavzemala za mir na svetu. Na glavo si je nadela čelado, ki naj bi jo branila pred radijskimi valovi. Te naj bi nadnjo pošiljali zlobneži iz ameriške obveščevalne agencije Cie. Verjela je, da bo posebno elektromagnetno valovanje uničilo njene možgane.

Nenavadna Španka je redko zapuščala svoj šotor, le toliko, da je odšla do stranišča. Leta 2012 pa jo je zbil avto in od takrat je živela v zavetišču za brezdomce.

Profimedia
Govorila naj bi kot lokomotiva.

O njenem življenjem ni znanega veliko. Rodila naj bi se leta 1945 v Vigu v Španiji, z osemnajstimi leti pa se je podala čez lužo. Delala je kot receptorka na španskem veleposlaništvu v Washingtonu, se poročila z Italijanom, s katerim je imela hčerko. Po ločitvi je sledila dolgotrajna bitka za skrbništvo, nato se je odločila za protest. Osebno bitko je spremenila v boj za pravice vseh otrok, pridružila pa se je vsem protestom, ki so se zavzemali za mir na svetu.

Ko so jo leta 2004 vprašali, če bi se rada vrnila v Galicijo, je odgovorila, da mora nadaljevati s protestom, saj ji to narekujejo njeni moralni principi. »Bog je poslal na to mesto z razlogom,« je za galicijski časopis La Voz. Dodala pa je, da bi bila pokopana v rodnem kraju.