Slovenija

Poslanci meljejo in meljejo, mrtvi pa se obračajo v grobu

STA
27. 1. 2016, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predlog zakona o pogrebni dejavnosti ter upravljanju pokopališč nepovezanega poslanca Janija Möderndorferja po pričakovanjih ni primeren za nadaljnjo obravnavo, so napovedali predstavniki poslanskih skupin. Gospodarsko ministrstvo medtem usklajuje še zadnje podrobnosti svojega predloga, katerega sprejem na vladi napoveduje do konca februarja.

Thinkstock
Fotografija je simbolična

To, da Möderndorferjev predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo, je sklenil že matični odbor za gospodarstvo, poslanci pa so večinoma prepričani, da ima nekaj dobrih predlogov, ki naj jih vlada povzame v svojem. Tudi razprava o tej dejavnosti, katere zakon je bil sprejet davnega leta 1984, je po njihovem mnenju konstruktivna in gre v pravo smer.

Računsko sodišče je na neurejenost področja, za katerega ni strategij, ustreznih usmeritev in celovitih rešitev, pa tudi ne enotne prakse, ki marsikje prinašajo višje stroški od upravičenih, opozorilo jeseni 2014. Lansko pomlad je stekla javna razprava o osnutku zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter upravljanju in urejanju pokopališč. Vlada po besedah državnega sekretarja z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleša Cantaruttija sedaj usklajuje še zadnje podrobnosti.

Čeprav DZ Möderndorferjevega predloga, o čemer bo DZ glasoval v četrtek, po napovedih ne bo podprl, pa večina meni, da vsebuje nekaj dobrih rešitev. Kot je pojasnil Cantarutti, vladni predlog tako kot poslančev loči med pogrebno dejavnostjo in upravljanjem pokopališč. Pokopališka dejavnost bo ostala obvezna gospodarska javna služba, pogrebna pa bo tržna ob upoštevanju določenih omejitev.

Pokopališka dejavnost je v obeh predlogih v pristojnosti občin, oba tudi uvajata visoko raven standardov in normativov za izvajanje pogrebne dejavnosti. Bistvena razlika pa je pri načinu izvajanja pogrebne dejavnosti oz. delitvi pogrebnih storitev, ki se bodo izvajale kot gospodarska javna služba, in tistimi, ki se bodo izvajale na prostem trgu.

Lahko tržna ureditev pogrebne dejavnosti zviša stroške pogreba?
Iz nastopov nekaterih poslanskih skupin je bilo slišati bojazni, da bo tržna ureditev pogrebne dejavnosti zvišala stroške pogreba. Möderndorfer se boji, da bo z vladnim zakonom "ogrožen javni interes". Podobne pomisleke imajo v ZL, kjer po besedah Mihe Kordiša "na umrlih in na čustvih njihovih bližnjih ne bi smeli kovati dobičkov".

Medtem v ostalih poslanskih skupinah zagovarjajo tržno pogrebno ureditev, a pod določenimi pogoji in ob zagotovitvi ustreznega in učinkovitega nadzora. Bojana Muršič (SD) je dejala, da v novem predlogu med drugim zagovarjajo rešitev, da bodo izvajalci pogrebne dejavnosti zagotovili dostojno storitev za ceno, ki ne bo višja od veljavne pogrebnine.

Vsi so danes ugotovili, da je pravna ureditev zastarela. Povzeli so stanje v državi, kjer je vsaka občina na svoj način uredila izvajanje te dejavnosti ali z lastnim izvajanjem, s koncesijo ali z delovanjem prostega trga. Medtem ko so koalicijske stranke zagotovile, da je rešitev blizu, Cantarutti je zagotovil, da tudi v skladu z evropskimi smernicami, so opozicijske izrazile upanje, da je temu res tako.