Svet

V Makedoniji in BiH se dušijo v onesnaženem zraku

STA
28. 12. 2015, 14.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Makedoniji in BiH se še naprej dušijo v onesnaženem zraku, ki ogroža zdravje. Makedonska vlada je v nedeljo na izredni seji celo sprejela priporočila, da ljudem z boleznimi dihal, starejšim, nosečnicam in drugim bolnikom ne bi bilo treba na delo do 4. januarja.

Arhiv Svet24 (simbolna fotografija)
Onesnaženje

Še posebej visoke vrednosti smoga beležijo v Tetovu in Skopju. Alarmantno je stanje tudi v Bitoli, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Makedonska vlada je mestnim oblastem v Skopju in Tetovu tudi naložila večje čiščenje mestnih ulic, zlasti okoli gradbišč, da bi tako zmanjšali količino prahu in delcev PM-10. Meščane pa so pozvali tudi k večji uporabi javnih prevoznih sredstev in k omejitvi uporabe osebnih vozil, če to ni nujno potrebno, še poroča Mia.

Podobno zaskrbljujoče stanje je tudi v Bosni in Hercegovini, kjer so vrednosti onesnaženja zraka ogrožajoče za zdravje v številnih mestih, od Sarajeva in Tuzle do Zenice. Povečane vrednosti smoga beležijo tudi v Jajcu in Goraždu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hidrometeorološki zavod Federacije BiH danes sicer še ni objavil natančnih vrednosti, ki so jih izmerili, so pa v minulih dneh v Sarajevu izmerili celo vrednosti nad 300 mikrogramov trdih delcev v kubičnem metru. V Evropski uniji je recimo mejna vrednost 25 mikrogramov delcev v kubičnem metru, v Sarajevu pa je zakonsko dopustna vrednost do 40 mikrogramov, navaja Hina.

Zaradi onesnaženja zraka so v osnovnih in srednjih šolah Sarajevu že prejšnji teden začasno prekinili pouk. Zdaj so se mestne oblasti odločile, da se bo pouk ta teden sicer nadaljeval, a bodo šolske ure skrajšali na 30 minut. Na ta način želijo zagotoviti, da se prvi semester konča v skladu s predpisi do 31. decembra, še navaja Hina.