Svet

Cerar s poslanci SMC o aktualnih političnih temah

STA
27. 1. 2016, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poslanska skupina SMC s predsednikom in premierjem Mirom Cerarjem ter člani vodstva stranke razpravlja o aktualnih političnih temah, tudi o zakonu o gospodarjenju z gozdovi in delovanju stranke, so v SMC pojasnili za STA. Poslanske vrste SMC je sicer danes za en glas osiromašil Franc Laj, ki se bo pridružil poslanski skupini nepovezanih poslancev.

sta
Iz Cerarjevega kabineta so sporočili, da zadeve ne komentirajo, ker gre za posnetek iz časa pred sestavo vlade.

Tako se predsednik SMC in poslanci, ki jih v tej stranki ostaja še 34, izstopu Laja na današnjem srečanju verjetno ne bodo mogli izogniti. Poslansko skupino nepovezanih poslancev, v katero odhaja Laj, vodi Bojan Dobovšek, ki je SMC zapustil že lani.

Vodja poslanske skupine sicer po poslovniku DZ obvesti predsednika DZ o spremembah sestave poslanske skupine v treh dneh po nastali spremembi. V kabinetu predsednika Milana Brgleza so za STA pojasnili, da izjave vodje poslancev SMC Simone Kustec Lipicer o izstopu Laja še niso prejeli.

Z odhodom omenjenega poslanca je en glas izgubila tudi vladna koalicija, ki zdaj šteje 51 poslancev. Največji koalicijski stranki, SMC in DeSUS, skupaj ne štejeta več absolutne večine v DZ, pač pa 45 poslancev, kar na simbolni ravni lahko okrepi moč najmanjše koalicijske partnerice, SD.

Med SMC in SD je že večkrat prišlo do trenj, nazadnje tudi zaradi stališč glede zakona o gospodarjenju z gozdovi, konkretno zaradi določbe, da bo nad podjetjem za upravljanje z državnimi gozdovi bdela vlada, ne Slovenski državni holding (SDH).

V drugi obravnavi predloga zakona na matičnem odboru tako ni bilo sprejeto dopolnilo SMC, da bi s podjetjem za gospodarjenje z gozdovi upravljal SDH. Dopolnilo je podprla le še NSi, koalicijski SD in DeSUS pa sta to stališče preglasovali s pomočjo opozicijskih SDS in ZL. Poslanci SMC so kljub temu predlog zakona na odboru podprli ter napovedali zavzemanje za svoje stališče skozi zakonodajni postopek.

Vendar tik pred zdajci še ni povsem jasno, ali bo poslanska skupina SMC zakon podprla ali ne. O tem je v ponedeljek razpravljal izvršni odbor SMC, a bodo zadnjo besedo verjetno rekli danes.