Svet

Opozarjajo na namere IS o ugrabitvah državljanov

STA
27. 1. 2016, 16.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ruska agencija za zvezni turizem je danes izdala opozorilo o nameri skrajnežev Islamske države, da bodo v Turčiji ugrabili ruske državljane. "Glede na pristojne organe nameravajo voditelji teroristične skupine IS za talce jemati ruske državljane v Turčiji," so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz agencije.

Arhiv Svet24
Rusija sicer od septembra izvaja zračne napade v Siriji, njeni zaveznici še iz sovjetskih časov.

"Talce bi lahko premestili na območja, ki jih nadzirajo milice, da bi jih javno usmrtili ali pa jih uporabili kot živi ščit v boju proti sirski vladi in koalicijskim silam," je dodal.

"Zato smo usmerili pozornost vseh turistov, ki odhajajo v Turčijo, na nujnost sprejetja vseh potrebnih ukrepov za zagotovitev osebne varnosti."

Turčija je dolga leta veljala za najbolj priljubljeno tujo turistično destinacijo za ruske državljane, a je po novembrski sestrelitvi ruskega vojaškega letala na sirsko-turški meji s strani Turčije prišlo do zaostritve odnosov. Incident je sprožil krizo v odnosih med Moskvo in Ankaro, Kremelj pa je Turčijo obtožil financiranja džihadistov IS.

Opozorilo za turiste se v prvi vrsti nanaša na vse tiste, ki so v Turčiji ostali, potem ko so oblasti v okviru povračilnih ukrepov zaradi sestrelitve letala prepovedale organizirane skupine turističnih agencij.

Rusija je medtem ponovno uvedla vizume za Turke ter vpeljala sankcije za več turških izdelkov.

Rusija sicer od septembra izvaja zračne napade v Siriji, njeni zaveznici še iz sovjetskih časov, medtem ko Turčija sodeluje v paralelni koaliciji v boju proti IS, ki jo vodijo ZDA.

Državi sta se v zadnjem času sprli tudi zaradi seznama udeležencev na mirovnih pogajanjih, ki bodo po napovedih potekala ta teden v Švici. Moskva namreč meni, da bodo ta brez smisla, če se jih ne bo udeležila kurdska stranka Demokratična unija (PYD), medtem ko pa Ankara meni, da so ti povezani s kurdskimi uporniki znotraj Turčije in jih zatorej na pogajanjih ne želi.