Svet

Francija in Rusija krepita izmenjavo vojaških informacij v boju proti IS

STA
21. 12. 2015, 22.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Rusija in Francija sta se dogovorili za okrepitev izmenjave vojaških informacij v boju proti skrajni Islamski državi, tako glede letalskih napadov na njihove položaje, kot tudi o položaju terorističnih skupin v Siriji, je povedal francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian po pogovoru z ruskim kolegom Sergejem Šojgujem.

Arhiv Svet24
Rusija sicer od septembra izvaja zračne napade v Siriji, njeni zaveznici še iz sovjetskih časov.

"Naše vojaške obveščevalne službe bodo okrepile že obstoječe stike, kar zahteva okrepljeno sodelovanje," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Dogovorili so se tudi o metodi ocene stanja IS in drugih terorističnih skupin po letalskih napadih, ki jih v Siriji izvajajo tako ruska kot francoska letala, je dodal. Poudaril je, da gre za usklajevanje med državama in ne koalicijsko povezovanje ter da je cilj izmenjave informacij "ocena obsega operacij, o katerih je treba razmisliti".

Dogovorili so se tudi o izmenjavi obveščevalnih podatkov o tujih borcih, ki so se džihadističnim skupinam pridružili v Iraku in Siriji. Po zadnjih podatkih se je njihovo število od lanskega leta več kot podvojilo na najmanj 27.000. Po ruskih podatkih jih je iz Rusije skoraj 2900.

Z ruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da bo načelnik generalštaba francoske vojske, general Pierre de Villiers v bližnji prihodnosti obiskal Moskvo, da bi državi ohranili vojaške stike.

Do pogovorov obrambnih ministrov je prišlo, ko je francoski predsednik Francois Hollande minuli mesec obiskal Moskvo, kjer je iskal podporo ruskega predsednika Vladimirja Putina za okrepitev boja proti IS po terorističnih napadih v Parizu, ki so 13. novembra zahtevali 130 življenj. Voditelja sta se takrat dogovorila za okrepitev in koordinacijo letalskih napadov v Siriji. Po francoskih vojaških virih so se od takrat ruski letalski napadi na IS okrepili, čeprav jih 80 odstotkov izvajajo na položaje sirskih upornikov.

Pogovori obrambnih ministrov so bili njuni prvi po dveh letih. Pariz je sicer odnose z Moskvo suspendiral zaradi ruske priključitve ukrajinskega polotoka Krim marca lani.