Svet

Novo poročilo Greenpeacea: nevarne kemikalije na trgovskih policah

pr, sta
27. 1. 2016, 21.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Greenpeace je testiral 40 izdelkov, ki so jih kupili v 19 državah, tudi v Sloveniji. Poročilo o rezultatih in odkritjih so v ponedeljek predstavili v Münchnu.

Arhiv Svet24
Nevarne PFC so našli v oblačilih, čevljih, nahrbtnikih, vrveh in spalnih vrečah.

Novo poročilo organizacije Greenpeace razkriva, da blagovne znamke, kot so The North Face, Patagonia, Mammut, Columbia in Haglöfs, še vedno uporabljajo nevarne in obstojne kemikalije PFC, ki omogočajo nepremočljivost opreme ter ogrožajo zdravje ljudi in okolja.

Nevarne kemikalije so v visokih koncentracijah našli v 18 izdelkih. 

Nevarnih PFC niso našli le v oblačilih, temveč tudi v čevljih, šotorih, nahrbtnikih, vrveh in celo v spalnih vrečah. Čeprav je večina znamk javno izjavila, da nevarnih PFC ne uporabljajo več, so te v visokih koncentracijah našli v 18 izdelkih, so zapisali na spletni strani Greenpeacea Slovenija. "Ene izmed višjih koncentracij nevarnih kemikalij so našli tudi v obeh izdelkih, ki sta bila kupljena v Sloveniji, in sicer v pohodniških čevljih znamke Salewa ter pohodniških hlačah znamke Mammut," so še zapisali. "Nad ugotovitvami poročila so lahko razočarani tudi mnogi ljubitelji narave v Sloveniji. Upamo, da bodo skupaj z nami od podjetij zahtevali, naj prenehajo uporabljati nevarne kemikalije," je ob tem povedala Ines Kavgić, predstavnica Greenpeacea Slovenija.

Greenpeace Slovenia
Greenpeace poziva, naj potrošniki podjetja pozovejo k prekinitvi uporabe nevarnih kemikalij.

KAJ SO PFC

PFC so kemične spojine, ki v naravi ne obstajajo. Ko so sproščeni v okolje, pa se mnogi od njih razgrajujejo zelo počasi in vstopijo v prehranjevalno verigo, zaradi česar je onesnaženje skoraj nepovratno. Našli so jih v zelo odročnih delih sveta, v jetrih živali, kot so delfini in polarni medvedi, ter celo v človeški krvi, so še zapisali na spletni strani Greenpeacea Slovenija.