Svet

Merklova ni zadovoljna z Avstrijci

STA
20. 1. 2016, 20.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je v pogovorih s visokimi predstavniki Krščansko-socialne unije (CSU) kritizirala odločitev Avstrije, da bo letos sprejela največ 37.500 prosilcev za azil. Dejala je, da bodo s tem otežili pogajanja s Turčijo, so sporočili člani CSU. Evropska komisija medtem ni želela komentirati "namer" Avstrije.

Profimedia
Nemška kanclerka Angela Merkel ni pristaš soliranja.

Merklova je v pogovorih zavrnila predlog CSU, da bi morala Nemčija število prosilcev za azil omejiti na 200.000. "Strinjamo se o tem, da moramo občutno in dolgoročno zmanjšati število beguncev," je dejala nemška kanclerka in ponovno pozvala k iskanju skupne evropske rešitve.

Tako se je odzvala na zahteve predsednika bavarske deželne vlade Horsta Seehoferja, ki se že več mesecev zavzema za omejitev števila prosilcev za azil. "Glede na situacijo v naših mestih in občinah menimo, da nimamo več veliko časa za ukrepanje," je dejala ob pogovorih.

Predsednica nemške vlade in stranke CDU, ki je sestrska stranka CSU, je izpostavila številna srečanja na mednarodni ravni, na katerih bi lahko našli skupno rešitev. Med njimi so pogovori nemških in turških ministrov, donatorska konferenca za begunce v Londonu in februarsko srečanje evropskih voditeljev.

V Evropski komisiji medtem odločitve Dunaja niso želeli komentirati. "Ne bomo komentirali namer. Ni sprejet noben pravni dokument in torej za zdaj še ni ničesar, kar bi lahko komentirali," so zapisali.