Svet

Kerry in Lavrov brez dogovora o predstavniku sirske opozicije

STA
20. 1. 2016, 19.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Rusiji in ZDA ni uspelo premostiti razlik glede tega, kdo bo na sirskih mirovnih pogajanjih predstavljal sirsko opozicijo, je po današnjem srečanju z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem v Zürichu sporočil vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov in dodal: "Mi smo podali svoj predlog, prav tako ZDA, zdaj pa so predstavnika predlagale še sirske opozicijske skupine,"

Profimedia
Ruski in ameriški zunanji minister, Sergej Lavrov in John Kerry, še nista našla skupnega stališča.

Koalicija sirskih opozicijskih skupin je sicer danes za svojega predstavnika na pogajanjih predlagala Mohameda Aluša, vodjo oborožene skupine Jaiš al Islam. Vodja ruske diplomacije je medtem ponovil, da islamistični skupini Jaiš al Islam in Ahrar al Šam ne smeta biti povabljeni na mirovne pogovore, saj da gre za teroristični skupini.

"Prepričani smo, da se lahko pogovori začnejo v prihodnjih dneh januarja," pa je ruski zunanji minister povedal glede začetka pogovorov med sirskim režimom in opozicijskimi silami, ki naj bi se začeli prihodnji ponedeljek. Kdaj se bodo pogajanja začela, bo dokončno odločil odposlanec ZN za Sirijo Staffan De Mistura.

Lavrov je dejal še, da se je z ameriškim kolegom pogovarjal tudi o ruskih zračnih napadih v Siriji. Poudaril je, da je Rusija z mednarodno koalicijo pod ameriškim vodstvom pripravljena tesneje sodelovati, da bi olajšali dostavo humanitarne pomoči.

"Govorila sva o ruskih zračnih silah, ki bodo pri načrtovanju napadov upoštevala programe humanitarnih organizacij ZN, Rdečega križa in ostalih nevladnih organizacij," je izpostavil ruski predstavnik.

Iz Sirskega observatorija za človekove pravice so sicer danes sporočili, da je v ruskih zračnih napadih, ki so jih začeli 30. septembra lani, doslej življenje izgubilo več kot 1000 civilistov. V napadih koalicije pod vodstvom ZDA pa naj bi umrlo nekaj več kot 300 civilistov.