Slovenija

Padli tajkun upa na milost sodnika

ss
20. 1. 2016, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ljubljanski okrožni sodnik Srečko Škerbec je včeraj sprejel dogovor nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža s specializiranim tožilstvom o priznanju krivde za 11 kaznivih dejanj, sodbo pa bo obdolžencu izrekel v četrtek.

Mediaspeed
Dogovor obdolženca s tožilstvom vključuje sedem let in mesec dni zapora ter plačilo 23.500 evrov stranske denarne kazni.

Dogovor obdolženca s tožilcem Jožetom Kozino vključuje sedem let in mesec dni zapora ter plačilo 23.500 evrov stranske denarne kazni. Višini predlagane kazni pa je odštet čas, ki ga je Kordež že prebil pod ključem. V sporazumu so sicer zajeta kazniva dejanja v zvezi s preprodajo trgovskega centra Primskovo in očitki iz nove obtožnice, vložene decembra lani, ki Kordeža bremeni nadaljevanega kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic.

Spomnimo. Kordežu je sodnik Škerbec na prvem sojenju septembra 2012 izrekel pet let zapora in določil stransko denarno kazen v višini 39.504 evre. Višji sodniki so sodbo potrdili junija 2013, zaporno kazen pa so mu še zvišali, in sicer na šest let in pet mesecev zapora. Konec oktobra predlani, ko je Kordež na Dobu že prebil leto in tri mesece, je javnost razburila novica, da je odkorakal na prostost, da so vrhovni sodniki delno ugodili njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti oziroma ocenili, da so podani razlogi za prekinitev prestajanja kazni zapora. V celoti pa so vrhovni sodniki Kordeževi zahtevi za varstvo zakonitosti ugodili decembra predlani, ko so sodbo razveljavili in zadevo ponovno vrnili na prvo stopnjo. 

Tožilec Jože Kozina o Binetu Kordežu pravi: »Kot eden redkih je pokazal, da še obstajata morala in etika med obtoženimi, in je ubral to pot, da se zadeva čim prej zaključi.« 

Kozina postavil Kordeža za vzor

»Na prvem sojenju ni bilo pogojev za sklenitev sporazuma, zdaj, ob vloženi drugi obtožnici, pa so bili, čeprav tik pred zdajci, bi rekel. Albin Kordež pa je tisti, ki si je najbolj prizadeval, da pride do sklenjenega sporazuma s tožilstvom. Kot eden redkih je pokazal, da še obstajata morala in etika med obtoženimi, in je ubral to pot, da se zadeva čim prej zaključi. Kordež ni izbral druge poti, kot se je poslužujejo mnogi drugi, ki z različnimi manevri obrambe in izigravanjem pravosodnega sistema dosežejo, da zadeve na primer čez pet ali deset let zastarajo. Ko so po razveljavljeni sodbi v zadevi Primskovo, kjer bi se Kordežu moralo začeti novo sojenje, prihajale nove kazenske ovadbe, zadnja še novembra lani, je bilo jasno, da mu lahko očitamo nadaljevano kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic, ki jih je storil kot nekdanji predsednik uprave Merkurja pri prevzemu Merkurja,« je v izjavi za medije med drugim dejal Kozina in poudaril, da se mu zdi osem let zapora primerna kazen.

Obdolženi je pričakoval bolj ugoden dogovor

»Zadevo sem želel zaključiti, tako kot sem tudi pri poslovanju vedno želel delovati korektno. Ne bežim od odgovornosti, čeprav sem morda pričakoval bolj ugoden dogovor,« pa je na sodišču dejal Kordež. Ob tem je izrazil upanje, da ga bo sodnik Škerbec, glede na to, da se s posli po lastnih besedah ni okoristil, izrekel nekoliko nižjo kazen od dogovorjene. Poleg tega je obramba sodišče prosila, ali bi lahko kazen prestajal na odprtem oddelku zapora na Dobu, saj ima službo, ki bi jo ob takšnem zaporskem režimu lahko obdržal. Kordež po naroku medijem ni bil pripravljen dajati izjav, je pa obljubil, da bo bolj zgovoren v četrtek po izreku sodbe.