Zanimivosti

Padli tajkun Bine Kordež iz zapora spet pred sodnika

robert.marin@svet24.si
19. 9. 2013, 13.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Spomnimo. Junija je višje sodišče Kordežu za omenjeno kravjo kupčijo določilo šest let in pet mesecev zapora, hkrati pa so višji sodniki razveljavili 10-milijonski premoženjsko pravni zahtevek in zadevo vrnili v ponovno odločanje prvostopenjskemu sodišču. Višji sodniki so tudi v celoti razveljavili sodbo Jelovčanu, ki je bil na prvi stopnji obsojen na dve leti zapora.

STA/Mediaspeed
Padli tajkun Bine Kordež je sodišče prosil, naj ga oprosti obvezne udeležbe sojenja.

Včeraj se je pričela glavna obravnava oz. ponovno sojenje Jelovčanu, na kateri je sodnik Srečko Škerbec zaslišal prve priče, in sicer Anito Valjavec iz finančne službe v Merkurju in Jelovčanovo tajnico Marjeto Tomažin. Obe sta v zadevi že pričali in sta vztrajali pri svojih izpovedbah. Tožilci Jelovčanu očitajo sostorilstvo pri nezakoniti preprodaji trgovskega centra, medtem ko višji sodniki ocenjujejo, da je šlo 'zgolj' za malomarnost. Kot je znano, so se v postopku zaradi sporne preprodaje trgovskega centra Primskovo znašli Kordež, Jelovčan, Janja Kraševec in Oto Brglez.

Kordež in nekdanji direktor družbe Kograd Igem Brglez (obsojen na eno leto in pol zapora) se naroka nista udeležila. Tako Kordež kot Brglez sta že na predobravnavnem naroku konec avgusta sodišče prosila, naj ju oprosti obvezne udeležbe. In senat je sprejel sklep, da se sojenje lahko opravi brez njune navzočnosti. Sta pa v hram pravice prišla Jelovčan in nekdanja izvršna direktorica za finance pri Merkurju Janja Kraševec. Krašovčeva je bila na predobravnavnem naroku konec avgusta še svobodna, včeraj pa je na Tavčarjevo prišla iz zapora, v spremstvu pravosodnih policistov (obsojena na leto in pol zapora).

Kordež, ki zaporno kazen na Dobu prestaja od 27. julija, je na predobravnavnem naroku pojasnil, da se je za posel dogovoril sam, vse sporne pogodbe pa je namesto njega podpisal Jelovčan, ki je bil v upravi Merkurja zadolžen za informatiko in organizacijo. Jelovčan na predobravnavnem naroku očitkov tožilstva ni priznal; pravi, da je zaupal Kordežu, da se ni ukvarjal z vsebino dokumentov, ki jih je podpisoval, saj jih je bilo preveč in je verjel, da so vse pogodbe sestavljene v mariniri dobrega gospodarja.