Zanimivosti

So kometi vir življenja?

J.P.
18. 9. 2013, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Raziskovalci so s simuliranjem trkov kometov ustvarili več aminokislin, zato pravijo, da so trki ledenih teles igrali vlogo pri stvarjenju življenja.

Glede na nedavne raziskave kometi in druga ledena nebesna telesa premorejo osnovne gradnike za življenje, a to samo po sebi naj ne bi bilo dovolj. Tako pravijo raziskovalci, ki trdijo, da so s poustvarjenimi trki ledenih teles ustvarili aminokisline.

Najprej so ustvarili zmes ledene vode in organskih kemikalij, kakršne naj bi obstajale na kometih in domnevno tudi na Saturnovih lunah. Nato so v led streljali z jeklenimi projektili s hitrostjo 7 km/s. Odkrili so, da tako intenziven trk povzroča nastanek več aminokislin, saj jih pri nadzorovanih vzorcih istega ledu pač niso našli. Zato zaključujejo, da so ledeni trki znotraj našega sončnega sistema morda igrali pomembno vlogo pri stvarjenju življenja. Skupina je eksperiment ponovila dvakrat z letnim zamikom, samo da bi dokazali, da so te aminokisline prava stvar.

Obenem izpostavljajo, da so se na vse pretege potrudili, da so zmesi in opremo zavarovali pred zemeljskimi okužbami. »Morali smo dokazati, da rezultati niso zgolj enkratni,« je dejala Zita Martins s kolidža v Londonu. Izpostavlja, da njihovi raziskavi težo daje njena eksperimentalna narava in ne le teoretska, obenem pa namiguje, da so se s tem znanjem povišale možnosti, da je življenje razširjeno po celem vesolja.