Zanimivosti

Kolikšna bo obdavčitev nepremičnin?

M.S.
18. 9. 2013, 10.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada bo jutri nadaljevala v ponedeljek prekinjeno sejo in nadaljevala razpravo o predlogu proračuna in nepremičninskem zakonu. Po besedah ministra Čufarja so v ponedeljek naredili prve korake. Dodatna trenja pa povzroča predlog novega nepremičninskega zakona.

Mediaspeed
Predlog novega zakona o nepremičninah buri duhove.

Kot je po ponedeljkovem sestanku, ki se je zavlekel skoraj do polnoči, dejal Erjavec, je bila razprava sicer dobra, a bo moral minister Čufer narediti še določene izračune.

Po njegovih besedah namreč manjka »vse sorte«, med drugim učinki davka na nepremičnine, ocene učinkovitega pregona sive ekonomije in izračuni o določenih investicijah, ki v prihodnjem letu »morda niso najbolj nujne«. Tako določene stvari ostajajo odprte, je dodal Erjavec.

Čufer medtem o podrobnostih glede predvidenih ukrepov ni želel govoriti, upa pa, da bo s proračunom zadovoljen tudi Erjavec. Kot je dejal, so sicer na sestanku naredili prve korake pri usklajevanju proračuna, razpravljali o več možnostih in se dogovorili, da s pogovori nadaljujejo v sredo. Minister računa, da bo proračun zaprt do konca meseca in bo, tako kot že vseskozi načrtujejo, presežek odhodkov nad prihodki zajezil pri največ treh odstotkih BDP. Vlada se je obenem odločena spopasti s sivo ekonomijo.

Program ukrepov so sprejeli prejšnji teden, vsebuje pa zajezitev dela na črno, krepitev inšpekcije, spremembe v zdravstvu in odškodnine za črne gradnje. Eden izmed ukrepov, ki lahko povečajo davčni priliv, je vsekakor uvedba davčnih blagajn in vlada bi morala resno razmisliti o njihovi čimprejšnji vpeljavi. Veliko težav je tudi z novim predlogom davka na nepremičnine, ki bo v veljavo stopil z novim letom.

Osnutek novega davka, ki obeta 200-milijonske prilive, je vlada predstavila že junija, a dokončne rešitve še ni. Po zadnjem predlogu, ki je bil predstavljen na začetku meseca, bi bila bolj obdavčena dražja stanovanja, vlada pa ne popušča kmetom, ki zahtevajo, da kmetijske nepremičnine in zemljišča niso predmet obdavčitve. V nasprotnem primeru napovedujejo kmečki upor, kar je povsem razumljivo.

Nepremičninski zakon je potreben, pozna ga domala vsa Evropa, a predlog obdavčitve je vseeno prehud za te krizne čase, ko marsikatera družina komaj preživi mesec. Nad predlogom niso navdušeni niti v združenju občin, kjer so ogorčeni nad predlogom vlade, da bi 50 odstotkov davka odteklo mimo občinskih blagajn.

Erjavec grozi koaliciji.