Slovenija

Pod Kučanovo taktirko prihaja nova stranka

sr
20. 1. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Stranka SMC je zadnje tedne pod hudimi pritiski zaradi nezakonitosti. Sprenevedanje razmišljujočega Cerarja in njegovo vse bolj vidno izgubljanje nadzora znotraj stranke bo, kot kaže, rezultiralo v propadu tega političnega projekta, ne nazadnje mu je včeraj odpadel še najpomembnejši minister v vladi. A je že pripravljen feniks v fizični obliki Stojana Petriča.

Arsen Perić/M24
Milan Kučan naj bi s pomočjo Foruma 21 Petriču pomagal do nove stranke na levici.

Nekako postaja že navada, da nove politične stranke nastanejo hitro, običajno tik pred volitvami, in nato približno enako hitro tudi izginejo s političnega obličja zemlje. Največ takšnih poskusov, ki so bili uspešna zgodba za kakšno leto ali dve, nato pa so propadli, je bilo na levici. A vse skupaj je najverjetneje le rezultat dejstva, da je levica brez ene same večje stranke, ki bi se ohranjala trdno v sedlu.

CERAR SE RUŠI

Poskusov ustanovitve novih političnih strank je bilo na levici že veliko. Res je, da Cerarjev poskus velja za najuspešnejšega, konec koncev mu je uspelo dobiti parlamentarne volitve, a zdi se, da projekt počasi doživlja svoj konec. Po petih ministrih, ki jih je moral zamenjati zaradi neetičnih ali nemoralnih dejanj, so strici v ozadju zdaj prepričani, da zgodba s Cerarjem ne bo več dolgo trajala. A ker je v politiki vedno dobro biti pripravljen in imeti tudi plan B, je zdaj očitno čas za novo politično stranko. Ne nazadnje se na morebitne predčasne volitve pospešeno pripravljajo tudi na desnici, kjer bo SDS dobila svojo hčerinsko stranko.

Stojan Petrič: »Ne zdi se mi potrebnih šestnajst ministrstev, za vodenje Slovenije.«

NOVI POLITIČNI PROJEKT FORUMA 21

Forum 21 in posledično tudi predsednik države z najdaljšim staležem, Milan Kučan, naj bi že pilil svoje kremplje, in kot je slišati iz dobroobveščenih virov, se njihov človek že pospešeno pogovarja in nagovarja primerne kadre za vstop na politično sceno. Novi mesija za levico naj bi bil po naših informacijah nekdanji dolgoletni predsednik koncerna Kolektor, Stojan Petrič. A če bi se že lotil ustanavljanja novega velikega političnega projekta, je moralno vprašanje predvsem, ali to zares lahko stori Petrič, nad katerim bdijo preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada.

STA
Stojan Petrič je s politično levico sodeloval že v času Pahorjeve vlade in vlade Alenke Bratušek.

KDO JE KUČANOV ADUT

Pa poglejmo, kdo je Kučanov novi adut. Poleg uspešnega predsedovanja upravi koncerna Kolektor in članstva v Forumu 21 je bil Petrič v času Pahorjeve vlade član nadzornega sveta NLB, še pred tem je bil nadzornik v Abanki, v času vlade Alenke Bratušek pa je vodil strateški svet za gospodarstvo. Je pa tudi človek, ki je že v preteklosti razburil. V času začetka gospodarske krize, ko je prišlo do močnega padca naročil, je pozval k dodatni zadolžitvi države, leta 2005 pa v stilu velikega kapitalista celo predlagal, da se polurna malica izloči iz delovnika. In ne nazadnje, njegova največja črna pika, ki utegne biti tudi najbolj moteča pri nastajanju nove stranke: pod prste mu že nekaj časa gleda NPU, in sicer zaradi domnevno spornih okoliščin privatizacije Kolektorja in prevzema podjetja Etra. Petrič pa ima tudi nekaj medijske žilice ali pa je v tej panogi vsaj videl nekaj potenciala. Družba FMR, v kateri deluje kot prvi nadzornik, je namreč pred nekaj meseci postala stoodstotna lastnica časnika Delo. Imeti v lasti medij pa je navsezadnje priročno za vsakogar, ki vstopa ali pa je že del politične scene.

 7,3 milijona evrov je družba FMR odštela za nakup časnika Delo. 

PETRIČEV POLITIČNI PROGRAM

Petrič je že v preteklosti rad pokomentiral poteze politikov in s tem že nakazal svoje politične poglede, morda celo takšne, ki bi jih zagovarjala tudi njegova stranka. Je pristaš socialne in vitke države, za katero bi bilo dovolj deset ministrov. Zavzemal bi se za strogo ločitev politike od gospodarstva. Kot je dejal v enem od intervjujev, bi lahko bili menedžerji v državnih podjetjih samo povsem apolitični posamezniki.Čeprav je gospodarstvenik, je velik nasprotnik subvencioniranja gospodarstva, ki pa je na drugi strani velik podpornik vlaganja v infrastrukturne projekte. Meni, da so stroški dela v Sloveniji previsoki, in bi uvedel socialno kapico. Podpira končanje privatizacije in absolutno zamrznitev zaposlovanja v javnem sektorju.