Svet

Talibani napadli francosko restavracijo v Kabulu

sta
1. 1. 2016, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V afganistanski prestolnici Kabul so talibani danes napadli francosko restavracijo, kamor radi zahajajo tujci. Kot je povedal tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Sedik Sediki, je bila restavracija tarča napada z avtomobilom bombo. Umrla sta napadalec in civilist, 15-leten fant, najmanj 11 ljudi pa je bilo ranjenih.

Reuters

Odgovornost za napad so prevzeli talibani. Ti so sicer v zadnjih mesecih okrepili napade na vidnejše tarče. Danes napadena restavracija se namreč nahaja v bližini številnih tujih veleposlaništev in vladnih poslopij.

Po navedbah afganistanske televizije je na prizorišču najprej odjeknila izredno močna eksplozija, nato pa je bilo slišati še strele.

Do napada prihaja v času, ko je afganistanska vlada okrepila prizadevanja za ponoven zagon mirovnih pogovorov s talibani. Pred nekaj dnevi je Kabul obiskal načelnik generalštaba pakistanske vojske, general Rahil Šarif z namenom priprav na nove mirovne pogovore.

Pakistan, ki naj bi imel velik političen vpliv na talibane, je zgodovinski prvi krog mirovnih pogajanj gostil julija, a so zastala, potem ko so talibanski uporniki potrdili smrt dolgoletnega vodje Mule Omarja.

Afganistan vidi podporo Pakistana kot ključno pri udeležbi talibanov za pogajalsko mizo.